
Bébiétel-diéta kihívást csinált egy férfi, hogy kipróbálja a világsztárok által is dicsőített súlycsökkentő módszert. Ám ami Lady Gagának vagy Jennifer Aniston-nak bevált, az nem biztos, hogy a 114 kilós Michael Alves számára is a legmegfelelőbb módszernek bizonyult. A YouTuber csak püréket és tápszereket evett 5 napon keresztül, majd részletesen beszámolt arról, hogy mi történt a testével a kísérlet végére.
Bébiétel-diéta kísérletbe kezdett a 26 éves san diego-i férfi. Ezzel a furcsa étrendi kísérlettel vált híressé, azt állítva, hogy jelentős súlyt adott le, miután 114 kg-mal kezdte a bébiétel-diétát. A kifejezetten csecsemőknek és kisgyerekeknek készült italokat és tápszereket a gyermekméretű palackokból kellett innia, az összes étkezését pedig a megfelelő evőeszközökkel kellett elfogyasztania. Az ötnapos kaland végén Michael állítólag majdnem 3 kg-ot fogyott, de hozzátette, hogy mindvégig éhes volt és fizikailag is rettenetesen rosszul érezte magát.
„Tényleg soha többé nem akarok több babakaját enni.” – mondta a kísérlet végén. Kezdetben optimista volt, azt állítva, hogy a bébiétel biztosan tele van fehérjével, mert a gyerekeknek fehérjére van szükségük. Rettenetesen csalódott volt, amikor elment az áruházba, hogy megnézze a bébiételek polcát. Rájött, hogy az elképzelésével ellentétben csak egészen minimális fehérjetartalma van a babáknak szánt táplálékokban.
Abonyi Orsolya dietetikus szerint, pont annyi fehérje van a bébiételekben, amennyire egy babának szüksége van.
– Van fehérje a bébiételekben, akkor nincs, ha valaki csak gyümölcsös verziót választja. A babák a hozzátáplálás elején még az anyatejjel fedezik a fehérjeszükségletüket, de fontos, hogy minél hamarabb minél több fajta élelmiszerrel találkozzanak – mondja a dietetikus.
A hétköznapokon Michael csecsemőtápszert és húsos püréket evett, amelyek közül soktól megundorodott az első falat után. Azt mondta, hogy a kihívás alatt mindvégig szenvedett az éhségtől és rettenetesen rosszul érezte magát.
Különösen a sárgarépapüré volt ördögi, ahogy ő maga is elmondta: „Egyáltalán nincs íze. És szinte azonnal elolvad a szádban.” A makaróni és sajt sem igazán nyerte el Alves tetszését: „A tészta azonnal szétmállik, a sajtról meg ne is beszéljünk! Nem túl ízletes.” Ami a csecsemőtápszert illeti, egy korty után a méreghez hasonlította. Michael azonban vigaszt talált a szószos, marhahúsos, burgonyapürében, és halvány dicsérettel kommentálta: „Még mindig olyan, mint a legtöbb bébiétel, de ennek legalább marhahús íze is van.”
Miközben a csecsemőételekkel diétázott, Michael rendszeresen edzett, hogy minél több kalóriát elégessen. Az edzések mellett súlymellényt viselve túrázott, és hosszú sétákat tett feleségével, Jessicával. De annak ellenére, hogy a kísérlet végére 2,7 kg-val mutatott kevesebbet a mérleg, Michael gyanította, hogy ez főleg vízveszteség volt.
„Éhezem” – mondta az ötödik nap végén, mivel az ízhiány miatt lehetetlen volt túlságosan sokat ennie. A férfi egy burritóval jutalmazta magát a kitartásáért, amiért képes volt egy hétig kizárólag babatáplálékkal beérni.
A dietetikus szerint, elképesztő mennyiséget kellett volna megennie bébiételből ahhoz, hogy fedezze a napi kalóriaszükségletét.
– Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy 114 kilós ember ilyen diétába kezdjen. Egy 80 kg-os, 10 kg plusz súllyal bíró nőnek nagyjából 600 kcal egy ideális ebéd, és például egy bolognais bébiétel 100 grammjában 72 kcal van, és 190 grammos, tehát akkor körülbelül 4-5 db bébiétel fedez egy ebédet. Egy 114 kg-os embernek legalább ennek a dupláját kellene megenni egyetlen étkezésre, és attól sem hiszem, hogy jobban érezné magát. Ebben az esetben is a fogyás annak köszönhető, hogy az illető nem vitte be a szükséges energia mennyiséget. Viszont ilyenkor a szervezet elkezd tartalékolni és kezdetét veszi a jojó-effektus – mondja a dietetikus.
A táplálkozás az ízleléssel kezdődik, és az ízek rendkívül fontos szerepet játszanak a jóllakottság-érzés (satiation) kialakulásában – mind élettani, mind pszichológiai szempontból.
Már az étel látványa, illata, íze beindítja az emésztőnedvek kiválasztását nyál, gyomorsav, enzimek. Ez a cefalikus fázis, ami az agyban indul, még azelőtt, hogy az étel a gyomorba jutna. Tehát egy kevésbé guszta bébiétel látványa erre nem biztos, hogy alkalmas.
A különféle ízek, mint az édes, sós, savanyú, keserű, umami, stimulálják az agyat és változatosabb élményt nyújtanak. Ez segít hamarabb elérni a jóllakottságot.
Az egyhangú vagy íztelen étkezés nem elégíti ki az érzékszerveket, ezért többet kell enned ahhoz, hogy elégedett legyél.
A sensory-specific satiety vagyis szenzoros jóllakottság egy érdekes jelenség: ha egy étel íze túl sokáig ugyanaz, csökken az iránta való vágy – ez az egyik oka, hogy többféle ízű étel hamarabb laktat. A változatos ízű étkezés, például savanykás saláta, sós főétel, édes desszert, segít jelezni a testednek, hogy elegendő tápanyag érkezett.
Betegségek vagy gyógyszerek miatt elveszett ízérzékelés esetén az emberek túl keveset vagy túl sokat esznek – a szervezet nem kapja meg azokat az érzékszervi visszajelzéseket, amelyek segítenék a megfelelő mennyiség beállítását.
Az ajurvédikus és keleti táplálkozástan is hangsúlyozza, hogy az ízek információt hordoznak a szervezet számára. Ha minden ízből kapsz, a test megkapja az üzenetet, hogy változatos és teljes értékű táplálékhoz jutott.
A finom ízek tehát nemcsak élvezetet, hanem biológiai visszacsatolást is jelentenek a tested számára. Segítenek az emésztés beindításában, a teltségérzet szabályozásában, az étkezés élményének teljessé tételében.
Ezek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.