Magyaros űrkaja: ezt eszi most Kapu Tibor odafent

étel
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 25. 15:38
A világűrben nem lehet egyszerűen csak beleharapni egy szendvicsbe. Kapu Tibor menüje egészen speciális ételekből áll.

Minden plusz grammnak ára van, így előnyben részesítik, ha a világűrben fagyasztva szárított, azaz liofilizált élelmiszereket fogyasztanak az asztronauták. Ez nemcsak gazdasági, hanem az ételek szavatossága szempontjából is fontos, hiszen ezek az ételek sokkal tovább elállnak. Az űrben tehát más szabályok uralkodnak az étkezésben, úgyhogy ha kíváncsi vagy mit eszik odafent Kapu Tibor, olvass tovább!

Kapu Tibor, űrkaja, táplálkozás, űrutazás
Kapu Tibornak tápanyagban gazdag, hőkezelt és biztonságosan csomagolt étel kell ennie az űrben.
Fotó: Helen H. Richardson/MediaNews Group/The Denver Post via Getty Images / Gettyimgaes

Diéta és tiltólista

Kapu Tibor már hónapok óta szigorú étrendet követett. A NASA és az Európai Űrügynökség komoly listákat állított össze arról, hogy mit ehet egy asztronauta és mit nem. Az ok egyszerű: ami a Földön talán csak puffaszt, az odafent komoly problémákat okozhat.

A magyar űrhajós például nem ehet hagymát, fokhagymát, babot vagy más ételt, amely fokozza a gázképződését. A koffein, az alkohol és a szénsavas italok szintén tiltólistán vannak. Utóbbiak azért, mert a buborékokkal együtt a gyomor tartalma is visszajönne a gravitáció nélküli környezetben.

Kenyeret azért nem szabad felvinni az űrbe, mert a lebegő morzsák tönkretehetik a műszereket, ráadásul be is lélegezhetik azokat az asztronauták, ami igen kellemetlen következményekkel járhat. Kenyér helyett ezért inkább tortillát szoktak vinni.

Ami viszont mindenképpen szükséges, az a könnyen emészthető, tápanyagban gazdag, hőkezelt és biztonságosan csomagolt étel.

Van magyaros menü az űrben?

Szerencsére Kapu Tibor nem marad teljesen hazai ízek nélkül. Az űrutazására speciálisan magyarosított menüsort is készítettek a kutatók és dietetikusok, szoros együttműködésben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal. Így kerülhetett fel az étlapra például csirkepaprikás galuskával, vagy tejberizs meggyes szósszal. Mindez szigorúan fagyasztva, vákuumozva, és tubusba vagy zacskóba zárva.

A küldetés előtt az űrhajósok végigkóstolhatták az űrmenüt, kiválaszthatták, hogy milyen ételeket szeretnének fogyasztani. Kapu Tibor menüjébe került némi pikánsabb, magyar fejlesztésű porított vagy liofilizált élelem is. Sőt, egy kis különlegességgel is készültek Kapu Tibornak a hazai kutatók, ugyanis egy saját fejlesztésű űrcsoki is felkerült az ISS fedélzetére. A dizájn és a csomagolás természetesen az űrviszonyokhoz igazodik, de a lényeg: ez nem akármilyen édesség. Komoly táplálkozástudományi tervezés áll mögötte, és nemcsak energiapótlásra szolgál, hanem hangulatjavításra is.

Ízek az űrben

Érdekesség, hogy az űrben az ízérzékelés is megváltozik az orrjáratokban felgyülemlő folyadékok miatt, a súlytalanság következtében ugyanis nem csorog le a váladék úgy, mint a Földön. Sok űrhajós úgy érzi, mintha állandóan be lenne dugulva az orra, ezért nem érzik a szagokat és az ízeket olyan intenzíven. Fűszereket ugyan használhatnak, de a sót oldatban kell vinniük, míg a bors olajos közegben, szintén folyékony állapotban áll rendelkezésükre, amit rálocsolhatnak az ételekre.

Így készítheti el Kapu Tibor az ételeit

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) szolgáló űrhajósok átlagosan 2800 kalóriát fogyasztanak naponta. Ez nem kevés, főleg ha azt nézzük, hogy az űrben nincs gravitáció, így az emésztés és a tápanyagok felszívódása is másképp működik. Kapu Tibor és űrhajóstársai napi ötször étkeznek. Az ételeket a már említett porított, fagyasztva szárított, hőkezelt formában viszik magukkal, majd az űrállomáson rehidratálják azokat. Forró vízzel öntik fel, vagy a fedélzeti mikrohullámú egységben melegítik meg az ételeket.

Az étkezés egy kisebb rituálé

Az élelmiszercsomagok címkézve, számozva, színkódolva vannak. A kanalak, villák mágnesesek vagy tépőzárasak, hogy ne repüljenek el. Még az étkezőasztal is lecsatolható és rögzíthető, hogy mindenki kényelmesen lebeghessen körülötte.

Az űrhajósok saját maguknak melegítik az ételeiket, és közösen esznek, ami egyfajta rituáléként is szolgál, segítve az összetartás érzését. Ez egy csapatépítő kikapcsolódás az asztronauták számára a szigorú napi feladatok közepette. Ha van kedvük, megkóstolhatják egymás menüjét, kipróbálhatnak más ízeket is. Vitaminok közül csak D-vitamint szednek, a többit táplálékkal viszik be a szervezetükbe.

Az űrétrend nem kulináris kaland, hanem precízen tervezett része a missziónak. Többek között ez is jól mutatja, mennyi részletre kell odafigyelni egy űrutazás során. 

Űrtáplálkozás, űrmezőgazdaság, űrélelmezés

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.