Vérnyomáscsökkentő étcsokoládé?

magas vérnyomás
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 05. 10:37
Dr. Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.

Jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást az étcsokoládé fogyasztása - derült ki a BMC Medicine folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmányból.

Dr. Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.

"A flavonoidokról bebizonyították, hogy megnövelik az érfal sejtjeiben keletkező nitrogén-oxid mennyiségét, amely elősegíti az ér tágulását és következményesen csökkenti a vérnyomást" - magyarázta Dr. Ried. "A csokoládé valódi hatásaival kapcsolatban azonban ellentmondásos eredmények születtek. Azt találtuk, hogy az étcsokoládé szerény mértékben ugyan, de kimutathatóan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásértékeit, azonban ez nem igaz a normál vérnyomással rendelkezőkre."

csoki_katt

A tapasztalt hatás mértéke (5 Hgmm-nyi csökkenés) megegyezik a napi 30 perces testmozgás vérnyomáscsökkentő hatásáéval és elméletben akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát a következő öt évben.

A kutatók azonban óvatosságra intenek. "A csokoládé vagy a csokoládés italok hosszútávú terápiás hatása megkérdőjelezhető" - mondja Dr. Ried.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.