Mégsem káros só?

ásványi anyag
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 12. 15:51
A Journal of the American Medical Association május 4-i számában megjelent tanulmány lengyel és belga szerzői 3681 fehér és fiatalabb, szív-érrendszeri betegségekben nem szenvedő alany vizelet nátriumtesztjét elemezték. Kimutatták, hogy az alacsonyabb nátriumkiválasztás összefüggésbe hozható a szív eredetű halálozás megnövekedett kockázatával, a magasabb nátriumkiválasztás pedig nem állt összefüggésben a magas vérnyomás vagy a szívbetegség szövődményeinek fokozott rizikójával.

Egy kutatás megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott feltételezést, hogy a nagy mennyiségű sót tartalmazó táplálkozás növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

A Journal of the American Medical Association május 4-i számában megjelent tanulmány lengyel és belga szerzői 3681 fehér és fiatalabb, szív-érrendszeri betegségekben nem szenvedő alany vizelet nátriumtesztjét elemezték. Kimutatták, hogy az alacsonyabb nátriumkiválasztás összefüggésbe hozható a szív eredetű halálozás megnövekedett kockázatával, a magasabb nátriumkiválasztás pedig nem állt összefüggésben a magas vérnyomás vagy a szívbetegség szövődményeinek fokozott rizikójával.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Katarzyna Stolarz-Skrzypek elmondta, hogy munkatársaival együtt meglepődött az eredményeken, ugyanakkor hozzátette, hogy eredményeik tükrözik az amerikai National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) vizsgálat eredményeit.

so45

A közel 3 ezer alannyal végzett amerikai kutatásban azonban arra kérték a résztvevőket, hogy négy-öt napig kerüljék a nagy mennyiségű sót tartalmazó élelmiszereket a nátriumkiválasztás mérése előtt. Stolarz-Skrzypek kísérletében viszont erre nem kérték meg az alanyokat.

„Eredményeink nem támasztják alá a sóbevitel jelenleg ajánlott általános és válogatás nélküli csökkentését a népesség szintjén” - nyilatkozta Stolarz-Skrzypek, a krakkói Jagelló Egyetem kardiológusa. „Úgy véljük, hogy a fogyasztókat tájékoztatni kell az alacsony és a magas sóbevitellel kapcsolatos kockázatokról, hogy szabadon megválaszthassák élelmiszereiket. Eredményeink ugyanakkor nem teszik semmissé az étrendi sóbevitel csökkentésének vérnyomáscsökkentő hatását a magas vérnyomásos betegek esetében.”

so4802

A vizsgálatban a 41 éves átlagéletkorú alanyok 24 órán át gyűjtötték vizeletüket tesztelésre. Az átlagosan nyolcéves utánkövetés alatt a szív-érrendszeri eredetű halálozás azok között nőtt, akiknek a legkisebb mennyiségű nátriumot mutatták ki a vizeletében. 2096 résztvevő esetében, akiket csak hat és fél évig követtek nyomon, a megnövekedett nátriumszint nem állt összefüggésben a magas vérnyomással.

Stolarz-Skrzypek maga is elismeri, hogy a szív-érrendszeri események száma ilyen fiatal populációban a sóbeviteltől függetlenül is alacsony lehet, egyetlen 24 órás mintagyűjtés pedig nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy jellemezni lehessen egy ember szokásos sófogyasztását.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.