A hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és a szaporodáshoz, ami megkérdőjelezi, hogy minden cukor hasonlóképpen működik.
A Kalifornia Egyetem tudósai kutatásaik során glükózzal és fruktózzal táplálták a tumorsejteket, amelyek teljesen eltérően használták fel a cukrokat. Ez a felfedezés megmagyarázhatja, miért növeli az egyik leghalálosabb daganattípus, a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit a magas fruktózbevitel.
?Vizsgálataink szerint a ráksejtek a szaporodáshoz használják fel a fruktózt?- nyilatkozta Dr. Anthony Heaney, a Kalifornia Egyetem Jonsson Rákkutató Központjának munkatársa - Ezek szerint a csökkentett fruktózbevitel illetve teljes fruktózmegvonás lassíthatja a daganatok növekedését és terjeszkedését."Az amerikaiak fruktózbevitele igen magas, köszönhetően a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak, ami szinte minden üdítő és sütőipari termék alapja az országban. A túlzott cukorbevitel növelheti más krónikus és halálos betegségek előfordulási esélyeit is. Ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség.
?A legfontosabb felfedezés, hogy a fruktóz és a glükóz metabolizmusa eltér, tehát nem igaz, hogy a cukor az cukor, és nincs különbség a különböző fajták között? - nyilatkozta Dr. Heaney. ?A közegészségügyi hatóságoknak komolyan fontolóra kellene venniük a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felhasználásának korlátozását a mindennapi élelmiszerekben.? - tette hozzá a szakértő.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.