Tóth Gabit is meggyötörte a szülés utáni depresszió

Egyre több ismert ember vállalja, hogy a szülővé válás nem egyszerű folyamat. Tóth Gabi is komoly csatát vívott a testi-lelki változásokkal. Vele együtt férje is megküzdött az apává válás nehézségeivel.
Egyre több ismert ember vállalja, hogy a szülővé válás nem egyszerű folyamat. Tóth Gabi is komoly csatát vívott a testi-lelki változásokkal. Vele együtt férje is megküzdött az apává válás nehézségeivel.

Kutatások szerint minden tizedik édesanya szenved szülés utáni depressziótól, de míg régen ezt szégyellték és titkolták a nők, ma már sokan nyíltan be­szélnek róla, segítve ezzel sorstársaikat. Tóth Gabi is így tett: három hónap után úgy érezte, eljött az idő, hogy elmesélje, neki sem volt fenékig tejfel az anyává válás időszaka. A kérdésre, túl van-e ezen a nehéz időszakon, őszintén felelt.

– A terhesség utáni depresszión, igen – vallotta be a napokban, a Csalad.hu internetes oldalon készült interjúban az énekesnő. – Itt nincs olyan, hogy erős vagy gyenge nő. Ebben az időszakban mindenkit a hormonok mozgatnak, csak talán akadnak, akik könnyebben legyűrik a depis pillanatokat. De ilyenkor még tényleg mindenki ösztönszinten él, és ebben ez a legcsodálatosabb. Nem véletlenül adta a sors, hogy így viselkedjen ebben a helyzetben egy nő. Mert ilyenkor is érződik, milyen borzasztóan erősek vagyunk, és milyen jó a problémamegoldó képességünk. Hiszen bármilyen erős is vagy, a hormonok megtréfálnak, és tényleg jól kell tudni lavírozni.

Ma már csak örömében sír Hannika egy-egy gesztusától © DFP

Gabi arról is beszélt, hogy a kis Hannaróza születése után férje, Krausz Gábor és édesanyja nélkül nem tudta volna ilyen hamar átvészelni a hangulatingadozásokat.

– Nagyon sokat segített mindebben Gábor és az édesanyám, aki a szülés pillanata óta nálunk van. Én valóban támaszkodtam is erre a segítségre, nem erőlködtem azon, hogy majd én mindent megoldok, mert szükségem volt rájuk ahhoz, hogy teljes értékű anya és feleség tudjak lenni – emlékezett vissza az énekesnő, aki családja szeretetének és támogatásának köszönhetően mára leszámolt a depresszióval. És bár a szülők által csak Marikának becézett csöppség ma is sokszor megríkatja, az anya arcán már csak az öröm könnyei gördülnek le.

Gabi édesanyja a fiatal szülőkhöz költözött, és rengeteget segített © DFP

– Nem igazán vannak ma már hullámzásaim, talán csak akkor, ha Hannika rám mosolyog, vagy tesz egy gesztust felém, mert kommunikálni akar. Akkor megbőget. És ezekből az élményekből szinte minden napra jut egy-egy, hiszen most nagyon változó időszakban van.

Gabi a szemünk láttára vált vadóc énekesnőből felelősségteljes anyává és odaadó feleséggé. Az utóbbira bizonyíték, hogy saját testi-lelki változásai mellett figyelt sztárszakács férjének lelki változásaira, apává válásának folyamataira is, és egymást támogatva, a változás minden mozzanatát együtt megélve váltak Marika szüleivé.

– Az apukáknak ez ugyanolyan nehéz, ha nem nehezebb. Mert bennük még annyira sem alakulnak ki azonnal ezek az ösztönök. Ők tényleg „kívülállók”, és nem tudnak a helyzettel mit kezdeni. Minden más, minden megváltozik, minden teher a nyakukba szakad, és náluk a férfiösztönök úgy indulnak be, hogy a családfenntartás, a család megóvása válik elsődlegessé. Más depressziójuk van tehát, de ezt is meg kell tudni oldani közösen, nem szabad elhanyagolni őket sem. Annak köszönhetően, hogy itt volt édesanyám, tudtam Gáborral is foglalkozni. Nagyon figyeltem arra, hogy ne érezze magát „idegennek” ebben az egész helyzetben, hanem legyen időnk egymásra. És ettől Gábor is nagyon gyorsan példaértékű apává vált. A mai napig ott akar lenni minden szoptatásnál, éreztetni akarja a jelenlétét.

Az énekesnő nemcsak a babájára figyel, hanem arra is, hogy Gábor ne legyen kívülálló © Csányi Kriszta

A pszichológus szerint a depressziótól szenvedő anyáknak érdemes szakember segítségét igénybe venniük.

– A nők 21,3%-a szenved élete során a depresszió tüneteitől, és a gyermekvállalás időszakát gondolták a legsérülékenyebb periódusnak. A szülés utáni depresszió fokozatosan alakul ki a szülés utáni második, negyedik héttől – mondta Makai Gábor klinika szakpszichológus lapunknak. – A legjellemzőbb, hogy az anya kevésbé képes örülni a gyermekének, fárasztó számára az újszülött ellátása, nem szeretne vele foglalkozni. Alvászavar alakul ki nála, és akkor sem tud elaludni, ha a babája alszik. Étvágytalanság, erőtlenség jellemzi. Fokozott szorongás és aggodalom tölti el, valamint sírással kísért érzelemkitörései vannak. Azt gondolom, a szülés utáni depressziót mindenképp kezelni kell. Enyhébb tünetek esetén pszichológust javasolok, súlyosabb formái esetén pedig gyógyszeres kezelés érdekében érdemes pszichiáter segítségét kérni – tette hozzá a szakértő.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors