Teljesül Garas Dezső színházi végrendelete

Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Garas Dezső. A nemzet színésze előre gondoskodott szerepei utóéletéről, miközben titokban saját otthonában ápolták.
Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Garas Dezső. A nemzet színésze előre gondoskodott szerepei utóéletéről, miközben titokban saját otthonában ápolták.
Minden díjat megkapott
Garas Dezső 1934. december 9- én született, Budapesten. Vasesztergályos tanoncból lett színész, 1953-ban vették fel a Színművészeti Főiskolára. A Nemzeti Színház tagja 1957-ben lett, majd játszott a Madách Színházban, tagja volt a Mafilm színészgárdájának, a Szolnoki Szigligeti Színháznak, a Művész Színház társulatának, 2003-tól a Vígszínház, 2004-től a Nemzeti Színház tagja. Filmespályája 1954-ben, a Liliomfival kezdődött, híresebb szerepei: Két félidő a pokolban, Krebsz, az Isten, Régi idők focija, illetve az Abigél című tévésorozat. Művészetét Jászai Mari-, Érdemes és Kiváló művész, majd 1988-ban Kossuth-díjjal is elismerték. 2000-ben a nemzet színésze lett.
2011. december 30-án meghalt Garas Dezső, Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Garas hosszú évek óta súlyos vesebeteg volt. Lapunk úgy tudja, hogy dialízisre szorult, de nagyon feszélyezte, ha felismerték a kórházban, és sajnálták állapota miatt, ezért a házában alakíttatott ki egy kórteremhez hasonló szobát, ahol az életmentő kezeléseket megkaphatta. Sohasem panaszkodott, szerepet is csak halála előtt egy nappal mondott le. 


Törőcsik Mari, aki évtizedes barátságot ápolt az elhunyt művésszel, alig találta a szavakat, amikor megkerestük.

– Túlságosan fáj, túlságosan régi jó barátom, nem csak kollégám, úgyhogy nem tudok róla beszélni – nyilatkozta lapunknak a művésznő, aki éppen Garas Dezső oldalán állhatott először a Nemzeti Színház deszkáin 1953-ban, s Garas az ő kérésére volt utoljára színpadon 2011. december 20-án, szintén a Nemzetiben. A művésznő az RTL Klub híradójának elárulta, Garas nemrég úgy döntött, hogy a jövőben nem akar már játszani, csak a döntése nemvolt publikus. – Úgy volt, hogy nem lép föl többet, de én megkértem, hogy jöjjön be a kedvemért. A Jó estét nyár, jó estét szerelem!-ben velem játszott utoljára – mondta Törőcsik az MTI-nek. Tordy Géza jó barátként tekintett Garas Dezsőre. 


– Hatalmasnak érzem a veszteséget, egy tüneményes és pótolhatatlan színházművész ment el. Iszonyatos űrt hagyott maga után, ilyen embereknek nem szabadna meghalniuk. Nagyon szerettem, ötvenöt éve, főiskolás kora óta ismertem. Nagyszerű barát, remek ember volt. Tudtam, hogy nagybeteg, nagyon rosszul nézett már ki szegény, mégis megrendített a halála. Amikor utoljára találkoztunk, lógott rajta a ruha, nagyon sápadt volt. A humorát viszont nem vesztette el, nem is nyafogott – emlékezett a pályatárs. – Szép, nagyvonalú gesztus az is – a kollégáktól hallottam –, hogy átadta a szerepeit, amikor tudta, nem bírja tovább. Tudomásom szerint meg is határozta, ki játsszon helyette. Olyan ez, mintha egy színházi végrendelet lenne – tette hozzá Tordy.
Információink szerint Garas a Jó estét nyár, jó estét szerelem! című darabban maga kérte, hogy szerepét Hollósi Frigyessel kettős szereposztásban játszhassa, mert nem akart nehézséget okozni a színháznak azzal, ha kiesik a munkából.
AT–DP–TD