Székhelyi József: Féléves lettem

Fél éve diagnosztizálták a 71 éves színművész betegségét. A rák elleni küzdelem minden erejét elveszi, de ő azon van, hogy dolgozzon és megerősödjön.
Fél éve diagnosztizálták a 71 éves színművész betegségét. A rák elleni küzdelem minden erejét elveszi, de ő azon van, hogy dolgozzon és megerősödjön.

Bár jobbak a leletei, a kemoterápiától tűnnek el a daganatok Székhelyi József tüdejéből, de még mindig komoly légszomjjal küzd. Ráadásul más, igen kellemetlen tünetek is felléptek a Jászai Mari-díjas művésznél, igaz, ezek többsége már a kemoterápia mellékhatása.

– Most vagyok „féléves”, azaz fél éve járok kemoterápiára – kezdett beszélni állapotáról a Borsnak a tüdőrákkal kezelt Székhelyi József. – Nem mondom, hogy nem visel meg, még mindig nagyon gyenge vagyok, de már sikerült híznom pár kilót. Ezen azért csodálkozom, mert a legfinomabb ételkülönlegesség is kijön belőlem. Teljesen változó, sosem tudom előre, hogy mit nem bír a gyomrom. De ebből semmi nem látszódhat rajtam a színházban, hiszen Mr. Green nem volt rákos. Én még az a generáció vagyok, melynek tagjai nem mondanak le előadást. Néhány évtizede egy rosszul sikerült teniszezés után az összes szerepemet hátsóig érő gipszben játszottam, akkor is játszottam minden este.

A színművész nincs mindig jól, de pozitívan áll a betegségéhez is © Czerkl Gábor

A 71 éves színművész ereje még mindig nagyon kevés, most teniszezéssel próbál valamit visszaszerezni régi kondíciójából.

– A fiam edzőjével beszéltem meg, hogy egy félórás edzést tartunk, aztán majd meglátjuk, hogyan bírom – folytatta a Jászai Mari-díjas színművész, aki hozzátette, volt olyan, hogy öt métert is alig bírt menni, de most azon van, hogy mielőbb megerősödjön.