Megváltás volt a halál Andai Györgyinek

Három évig tűrte az elviselhetetlen fájdalmakat a rákkal küzdő színésznő. Barátai azért imádkoztak, hogy mielőbb legyen vége a szenvedésének.
Három évig tűrte az elviselhetetlen fájdalmakat a rákkal küzdő színésznő. Barátai azért imádkoztak, hogy mielőbb legyen vége a szenvedésének.

Elment Andai Györgyi, Jászai Mari-díjas színművész. A 69 éves művésznő annak ellenére, hogy a színpadnak élt, kerülte a nyilvánosságot, a csillogást, így csak kevesen tudták, hogy az elmúlt években milyen súlyos fájdalmak kínozták. Ám ő betegsége ellenére sem vesztette el jellegzetes humorát, óriási munka kedvét. A Játékszín társulatát megviselte a gyász, a legjobban talán Pásztor Erzsit. A Kossuth-díjas művésznő így emlékezik színésztársára.

– Nagyon szerettem őt, csodálatos és szép teremtés volt, a gyönyörű haja és kedves mosolya most is előttem van. Tudom, furcsa most ilyet mondani, de ez az igazság: irtózatos jókat nevettünk együtt – mondta a Borsnak Pásztor Erzsi, aki Andai Györgyi betegségéről is mesélt.

© Fotó: MTI

– Imádkoztam érte, hogy minél előbb menjen, mert elmondhatatlanul sokat szenvedett – jelentette ki, ami megdöbbenésre adhat okot, de azt is megmagyarázta, miért tette össze a két kezét, amikor megkapta a szörnyű hírt.

© Fotó: MTI

– Hosszú-hosszú ideje szenvedett már, a Nyolc nőt már harmadik éve játsszuk, neki már akkor erős gyomorfájdalmai voltak. Sokszor hívta az éjszakai ügyeletet, amikor pedig már tényleg nem bírta elviselni a kínokat, akkor ment el orvoshoz. Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy vastagbélrákja van – emlékezett vissza a kolléganő, aki azt is elmondta, hogy csodák csodájára a kemoterápia ellenére sem vesztette el Györgyi jellegzetes hajkoronáját.

© Fotó: MTI

– Ugyan megfakult a színe, de még így is csudaszép volt. Méltósággal viselte a kínokat. Amikor utoljára játszottunk együtt, lötyögött rajta a ruha és ciklámenszínű volt a kis karja. Azt tanácsoltam, hogy vegyen fel kardigánt – mondta Pásztor Erzsi elcsukló hangon. A mű­vésznő a teátrumon kívül is gondját viselte nagybeteg társának.

© Fotó: MTI

– A halála előtt egy héttel voltam bent nála. Csirkemellet rántottam, és azzal szaladtam be reggel, úgy örült. Beleharapott. De egy harapás után letette. Akkor úgy éreztem, hogy nem jön többet ki a kórházból – mondta, majd hosszú másodpercekre elhallgatott a vonal másik végén.

© Fotó: MTI

– A férje ugyanabban a kórházban halt meg, ahol ő töltötte az utolsó napjait. Ezt a betegséget egyedül nem is tudom, hogyan lehet végigcsinálni, egyedül küzdött. A férje fia sokat segített az utolsó időkben, de neki is volt családja, nem tudott mindig Györgyi mellett lenni.

Sokat szinkronizált

Andai Györgyi még 1960-ban gyerekszínészként kezdte pályáját, majd az Egyetemi Színpad tagja lett. A Színművészeti Főiskolát 1972-ben fejezte be, a nyolcvanas években megannyi tévéfilm többek között az Aranyváros, a Linda, a Csalással, nem! szereplője volt, de ő kölcsönözte jellegzetes búgó hangját Susan Sarandonnak és Faye Dunaway-nek is. Az elmúlt években a Játékszínben talált otthonra. Utoljára a Nyolc nő, a Spinózában az Isten báránya című előadásokban játszott, valamint a Katona József Színházban 2014-ben bemutatott Petra von Kantban szerepelt.

Horváth Lili: Mindig ott lesz köztünk

Horváth Lili is együtt játszott a Nyolc nőben Andai Györgyivel. Vasárnap előadás lesz, ám ezúttal már nélküle.

– Nehezen fogja fel az ember, hogy ő már nem jön többet, szerintem mindig várni fogjuk. Vasárnap lesz újra előadás, valószínűleg csak róla fogunk beszélni, annyira kötődött hozzá ez a darab – mesélte el a színésznő.

© Fotó: Fórika Attila

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors