Celeb

Leszakították Hofi Géza szobrának fejét

Pataki József

Létrehozva: 2017.05.18.

Egyik napról a másikra tűnt el a Mikroszkóp Színpad elől a kultikus szobor feje, amely Hofi Gézát formálta. A Bors kiment a pesti Broadwayre, és utánajárt a dolognak.

Hofi Géza és a magyar humor neve egybeforrt annak idején. Számtalanszor szerzett örömöt a közönségnek vicceivel, színpadi fellépéseivel. Nem csoda, hogy rengeteg rajongója van a mai napig is, és halála után – tizenöt éve hunyt el, 66 éves korában – a második otthona előtt, a Mikroszkóp Színpadnál emeltek neki egy bronzszobrot, amelyet Stremeny Géza alkotott. 

Volt, nincs

Csakhogy a kultikus szobor fejrésze egyik napról a másikra eltűnt! A hír végigsöpört a pesti Broadwayn. 

– Tegnapelőtt épségben volt a szobor. Úgy hallottam, hogy az éj leple alatt tűnt el a fej, de elképzelésem sincs, ki lehetett a tettes. Sok részeg fiatal járkál erre esténként, talán ők tépték le – hangzott el több ott dolgozó vendéglátós szájából a Nagymező utcában.

Persze felkerestük a szoborhoz legközelebbi helyet is, a Komédiás Kávéházat, hogy megtudakoljuk, mi történhetett, de ott egy ideges, pökhendi pincér elhajtott minket azzal az indokkal, hogy ő nem tud semmit, és különben is, ne nyomozzunk a történtek után.

„Megdöbbentem”

Mindeközben Hofi özvegye, Ildikó is értesült arról, hogy meggyalázták a férje emlékét.

– Meg vagyok döbbenve! Két hete még megvolt az a fej. Remélem, minél előbb elkapják a tettest. Nem értem, hogyan történhetett ez – zárta rövidre Hofi Ildikó, akivel egyetértett a humor királyának barátja, Koós János is.

– Néhány napja a Madách Színházban felavattak egy termet, ahol a Hofi Gézáról készült karikatúrák és képek voltak a falon. Nagyon örültem, hogy megmozdultak az emberek egy olyan emberért, aki a magyar humor zsenialitását fejezi ki. Erre most meghallom ezt a hírt... egyszerűen nem akarom elhinni! Nehéz szavakba önteni azt, amit most érzek. Közel álltam Hofi Gézához. Nem tu­dom, hogy azt az illetőt, aki megrongálta a szobrot, mi hajtotta, de ugyanolyan jó­kat kívánok neki, mint amit ő csinált a műalkotással – mond­ta Koós János.

Kiderül a turpisság

De hová tűnhetett a szobor? Mivel a helyi vendéglátósok azt mondták, hogy nem tudnak semmit, elindultunk a terézvárosi önkormányzathoz, hátha megtették már a rongálás miatt a feljelentést, és több információval tudnak ott szolgálni.

– Tegnap 12 után kapott a hivatal emailen egy bejelentést a Komédiás Kávéházból, hogy leesett a Hofi Géza-szobor feje, és a műnek ezt a részét jelenleg is ott őrzik. Természetesen felkerestük a Budapest Galériát az együttműködés érdekében, és azt beszéltük meg, hogy mielőbb helyrehozzuk a kárt, mert nagyon fontos nekünk a Nagymező utca eme ékessége. A feljelentést egyébként már megtette Török Tamás, a galéria vezetője – árulta el Németh Andrea, az önkormányzat sajtófelelőse.

Természetesen felkerestük a szobor alkotóját, Stremeny Gézát is, aki sajnálja a történteket, és jelenleg is azon dolgozik, hogy mielőbb az eredeti állapotába állítsák a sérült emlékművet.

Vitték a bronzot a temetőből

Pont tíz évvel ezelőtt rongálták meg Hofi Géza sírját a budapesti Farkasréti temetőben. A humorista síremlékéről lefeszítették az összes, bronzból készült díszt. Elvitték a vándorköpenyt, a babérkoszorút, és a bakancsot is, amelyek a humorista karrierjét szimbolizálták.

– Hallottam a sajnálatos esetről, és egyből a helyszínre siettem, hogy megvizsgáljam a művemet. Rendesen lefejezték… Elég kellemetlen hegesztés lesz visszarakni a fejet, és nem is lesz olcsó mulatság. Körülbelül félmillió forintba fog kerülni az egész procedúra. Úgy tudom, kedvelt szokása volt a vigalmi negyedből hazatartó ittas fiataloknak belekapaszkodni a fejbe, és egy ilyen alkalommal megadta magát az anyag. Holnap újra megnézem a kollégáimmal a keletkezett kárt a Komédiás Kávéházban, ugyanis Hofi Géza feje jelenleg is ott van – árulta el az alkotó szobrász.

Emlékeznek még, mit mondott a cikk elején a kávéház pökhendi pincére?

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714088411
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714088411
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja