Leszakították Hofi Géza szobrának fejét

Egyik napról a másikra tűnt el a Mikroszkóp Színpad elől a kultikus szobor feje, amely Hofi Gézát formálta. A Bors kiment a pesti Broadwayre, és utánajárt a dolognak.
Egyik napról a másikra tűnt el a Mikroszkóp Színpad elől a kultikus szobor feje, amely Hofi Gézát formálta. A Bors kiment a pesti Broadwayre, és utánajárt a dolognak.

Hofi Géza és a magyar humor neve egybeforrt annak idején. Számtalanszor szerzett örömöt a közönségnek vicceivel, színpadi fellépéseivel. Nem csoda, hogy rengeteg rajongója van a mai napig is, és halála után – tizenöt éve hunyt el, 66 éves korában – a második otthona előtt, a Mikroszkóp Színpadnál emeltek neki egy bronzszobrot, amelyet Stremeny Géza alkotott.

Hofi Géza 15 éve hunyt el © MTI

Volt, nincs

Csakhogy a kultikus szobor fejrésze egyik napról a másikra eltűnt! A hír végigsöpört a pesti Broadwayn.

– Tegnapelőtt épségben volt a szobor. Úgy hallottam, hogy az éj leple alatt tűnt el a fej, de elképzelésem sincs, ki lehetett a tettes. Sok részeg fiatal járkál erre esténként, talán ők tépték le – hangzott el több ott dolgozó vendéglátós szájából a Nagymező utcában.

A figura a kezében Hofi Géza fejét tartotta – eddig. Onnan tépte le valaki © Bánkúti Sándor

Persze felkerestük a szoborhoz legközelebbi helyet is, a Komédiás Kávéházat, hogy megtudakoljuk, mi történhetett, de ott egy ideges, pökhendi pincér elhajtott minket azzal az indokkal, hogy ő nem tud semmit, és különben is, ne nyomozzunk a történtek után.

„Megdöbbentem”

Mindeközben Hofi özvegye, Ildikó is értesült arról, hogy meggyalázták a férje emlékét.

– Meg vagyok döbbenve! Két hete még megvolt az a fej. Remélem, minél előbb elkapják a tettest. Nem értem, hogyan történhetett ez – zárta rövidre Hofi Ildikó, akivel egyetértett a humor királyának barátja, Koós János is.

Ildikó nem érti © Végh István

– Néhány napja a Madách Színházban felavattak egy termet, ahol a Hofi Gézáról készült karikatúrák és képek voltak a falon. Nagyon örültem, hogy megmozdultak az emberek egy olyan emberért, aki a magyar humor zsenialitását fejezi ki. Erre most meghallom ezt a hírt... egyszerűen nem akarom elhinni! Nehéz szavakba önteni azt, amit most érzek. Közel álltam Hofi Gézához. Nem tu­dom, hogy azt az illetőt, aki megrongálta a szobrot, mi hajtotta, de ugyanolyan jó­kat kívánok neki, mint amit ő csinált a műalkotással – mond­ta Koós János.

Koós János © Végh István

Kiderül a turpisság

De hová tűnhetett a szobor? Mivel a helyi vendéglátósok azt mondták, hogy nem tudnak semmit, elindultunk a terézvárosi önkormányzathoz, hátha megtették már a rongálás miatt a feljelentést, és több információval tudnak ott szolgálni.

– Tegnap 12 után kapott a hivatal emailen egy bejelentést a Komédiás Kávéházból, hogy leesett a Hofi Géza-szobor feje, és a műnek ezt a részét jelenleg is ott őrzik. Természetesen felkerestük a Budapest Galériát az együttműködés érdekében, és azt beszéltük meg, hogy mielőbb helyrehozzuk a kárt, mert nagyon fontos nekünk a Nagymező utca eme ékessége. A feljelentést egyébként már megtette Török Tamás, a galéria vezetője – árulta el Németh Andrea, az önkormányzat sajtófelelőse.

Így nézett ki a szobor, amikor még nem rongálták meg

Természetesen felkerestük a szobor alkotóját, Stremeny Gézát is, aki sajnálja a történteket, és jelenleg is azon dolgozik, hogy mielőbb az eredeti állapotába állítsák a sérült emlékművet.

Vitték a bronzot a temetőből

Pont tíz évvel ezelőtt rongálták meg Hofi Géza sírját a budapesti Farkasréti temetőben. A humorista síremlékéről lefeszítették az összes, bronzból készült díszt. Elvitték a vándorköpenyt, a babérkoszorút, és a bakancsot is, amelyek a humorista karrierjét szimbolizálták.

– Hallottam a sajnálatos esetről, és egyből a helyszínre siettem, hogy megvizsgáljam a művemet. Rendesen lefejezték… Elég kellemetlen hegesztés lesz visszarakni a fejet, és nem is lesz olcsó mulatság. Körülbelül félmillió forintba fog kerülni az egész procedúra. Úgy tudom, kedvelt szokása volt a vigalmi negyedből hazatartó ittas fiataloknak belekapaszkodni a fejbe, és egy ilyen alkalommal megadta magát az anyag. Holnap újra megnézem a kollégáimmal a keletkezett kárt a Komédiás Kávéházban, ugyanis Hofi Géza feje jelenleg is ott van – árulta el az alkotó szobrász.

Emlékeznek még, mit mondott a cikk elején a kávéház pökhendi pincére?

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors