Lefestette anyai érzéseit Som-Balogh Edina

Kislánya, kisfia körülötte szaladgál, míg alkot. Edina megszokta, nem zavarja az elmélyült festésben a gyerekzsivaj.
Kislánya, kisfia körülötte szaladgál, míg alkot. Edina megszokta, nem zavarja az elmélyült festésben a gyerekzsivaj.

Som-Balogh Edina hosszú évek óta a képzőművészet szerelmese, festményeit rendszeresen megmutatja követőinek a közösségi oldalain. Legutóbbi alkotása teljesen más volt, mint amit tőle megszoktunk. Különös, misztikus kép, amelyen három arc látható.

– Valóban eltér a többitől, de mindig minden változik. Bennem is. Végül is ez is én vagyok, csak egy másik arcom. Na­gyon szerettem festeni ezt a képet, izgalmas kaland volt. Nem mindegyik festményemet szeretem, de ezt nagyon. Mindig is arcokat akartam festeni, de rábíztam magam arra, ami jön belőlem, nem tervezgettem magyarázza Edina. – Miről szól ez a kép? Az anyaságról. A nő, az erő, aki oltalmazza a gyermekeit, aki biztos pont, aki elől megy. A nagy haja betakarja a képet, ő a központi szereplő. Azt akartam megfogni, amit én érzek anyaként, amit általában a nők, amikor azzá válnak. Semmi más nincs benne.

Nem szándékosan, de kissé hasonlít a színésznőre a festmény központi alakja, aki a védelmező anyát ábrázolja © Facebook

A női arc meglehetősen hasonlít Edinára, csak a haja más színű, nem szőke. Amúgy akár ő is lehetne a központi szereplő.

– Nem terveztem, hogy magamat festem, de igaz, felhasználtam hozzá egy régi fotómat. A haja azért barna, mert nem engem ábrázol, ugyanakkor nem bánom, hogy belekerült valami belőlem. Felhasználtam hozzá anyukám egy régi fényképét, és a kislányomét, Liliét is. Mindegyik arc meseszerű, szándékosan nem realista. A lelkemet tettem bele a megformálásukba.

Minden héten fest néhány órát © Facebook

Edina mindennap festett egy arcot, két- két óra alatt. Nagyjából négy napba telt, míg elkészült.

– Minden héten festek pár órát. A gyerekek közben körülöttem szaladgálnak. Ez teljesen természetes, a gyerekeim beleforrtak a mindennapjaimba, bármit meg tudok csinálni mellettük. Itt élnek a festményeim közt, megszokták – mosolyodik el. – Csodálatos élmény, amikor az üres vásznon születik belőlem valami. Sokan érdeklődnek a képeim iránt, ami jólesik, de nem adom el őket.

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors