Hofi Géza 17 évvel a halála után is tarol

Majd' két évtizeddel a halála után is Hofi Géza hazánk legnépszerűbb humoristája. 2019-ben az ő lemeze fogyott a legtöbb példányban. Nacsa Olivér ezen nem csodálkozik, szerinte Hofi volt a humor Leonardo da Vincije.
Majd' két évtizeddel a halála után is Hofi Géza hazánk legnépszerűbb humoristája. 2019-ben az ő lemeze fogyott a legtöbb példányban. Nacsa Olivér ezen nem csodálkozik, szerinte Hofi volt a humor Leonardo da Vincije.

A szórakoztatás világában talán a humor a legmulandóbb műfaj. Ezért is kivételes Hofi Géza életműve, amely a jelek szerint nem kopott meg. Különleges előadói képességeit ismerve nem meglepő, hogy 2002-ben bekövetkezett haláláig egy ország kedvence volt, az viszont már igen, hogy máig az maradt. A Világgazdasághoz eljuttatott adatok szerint 2019-ben a 17 éve elhunyt komikus lemeze fogyott legjobban a boltokban: a Best of Hofi című kiadvány felvételei olyan előadók CD-it utasította maga mögé, mint Koncz Zsuzsa, Ákos, Rúzsa Magdi vagy Geszti Péter, akik szintén bekerültek a top10-be.

– Számomra kimondhatatlan boldogság, hogy Hofit a halála után tizenhét évvel is ennyire szeretik – mondta lapunknak megilletődve özvegye, Hofi Ildikó. – Nem múlik el nap, hogy a közösségi oldalakon ne találkoznék valamelyik poénjával, fotójával vagy egyik műsorszámával. Hallgassanak csak Hofit! – mosolyodik el.

Ildikót boldoggá teszi, hogy férje ma is népszerű © Vaskó Tamás

Ildikó legendásan boldog házasságban élt a klasszikussá vált humoristával, az asszony szívében emléke egy pillanatra sem halványul. Ahogy a rajongók sem felejtik. Az öz­vegy ragaszkodik hozzá, hogy a siker kapcsán megemlítsük Hofi Géza állandó szerzőtársait, Szenes Ivánt és id. Malek Miklóst.

– Én kaptam meg legelőször a tiszteletpéldányokat, és egy lemezt azonnal el is vittem Miklósnak – meséli Ildikó. – Könnyes szemmel vette át tőlem. Malek Miklós és Hofi Géza barátsága mindent felülír. A lemez anyagát egy tehetséges fiatalember, Sárközy Zsolt állította össze, az ajánlót Miklós írta hozzá. Zsolt készítette a Hofi-honlapot is jó tizenöt éve. Ritka különleges lett.

Ezt a válogatáslemezt vették meg legtöbben tavaly

Sárközy Zsolt úgy véli, az em­bereknek ma is hiányzik Hofi.

– Még mindig szomjazzák a gondolatait – magyarázza Zsolt. – Ezt pótolja valamennyire ez a két kiadvány, a Best of Hofi és a könyv, a Hofi naplója. Az em­berek pontosan tudják, hogy a gondolatai még ma is aktuálisak.

Lapunk felkereste Nacsa Olivért, hogy segítsen megfejteni kollégája sikerének titkát.

Már életében legenda lett, és népszerűsége máig nem kopott meg © Fortepan

– Egy olyan zseni, mint Hofi Géza jó, ha egy születik egy évszázadban. Kétségtelenül ő volt a kabaré Leonardo Da Vincije. Visszavezethetnénk a XX. század elejéig, Nagy Endréhez ennek az alapjait, de Hofi tette zseniá­lissá a műfajt a szocializmusban, egy olyan korban, amelyben nem beszélhetett olyan szabadon, mint manapság egy humorista vagy egy stand-upos. A mai nevettetők nagy részével ellentétben elképesztően erős egyénisége volt. Ez az eredmény is azt mutatja, hogy a dalaira és poénjaira fogékony a mai közönség is, és bár ezzel a műfajjal sem kegyes a modern világ, remélem, továbbra is élni fog a kabaré műfaja. A mondanivalója mellett volt egy olyan kisemberszerű megjelenése, mint mondjuk a franciáknál Luise de Funes-nek, de Gézában ott volt valami olyan pici plusz, amit nem tudok pontosan megnevezni, ettől lett ő „A Hofi” – vélekedett Olivér.

KÉPEK: Szalai Zoltán Fortepan

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors