Előfordult már veled, hogy kellemetlenül érezted magad, miután megittál egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettél egy tál tejbegrízt? Nem vagy egyedül!
„Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna dietetikus. A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, és az AdeZ növényalapú italmárka felkérésére a dietetikus összegyűjtötte, mit kell róla tudni.
A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.
Általában laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetsz: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban neked kell magadnak kitapasztalnod. Fontos, hogy ha arra gyanakszol, hogy laktózintoleranciád van, mindenképp fordulj háziorvoshoz, majd gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis veszélyes!
Tipp: A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. És hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyított tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma.
A 100 százalékban növényi alapú, hozzáadott cukor nélkül készülő AdeZ italok jó alternatívát jelentenek étrended színesítésére. Az AdeZ termékcsalád tagjai a mandula- vagy kókusz- vagy rizs- vagy szójaitalt tartalmazó, 800 milliliteres kiszerelésben kapható változatok, illetve a 250 milliliteres, mangót és maracuját tartalmazó mandulaital hozzáadott E-vitaminnal, valamint a kókuszital gyümölcslevekkel, édesítőszerrel és B-vitaminokkal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.