Celeb

Árpáék is éles fegyverrel lőttek a forgatáson

Bors

Létrehozva: 2021.10.27.

Az Alec Baldwin okozta halálos fegyverbaleset kapcsán aktuális a kérdés, hogy egy magyarországi forgatáson előfordulhat-e hasonló tragédia? Kiderült, Árpa Attiláék is használtak éles fegyvert az Argo 2-ben, de szerinte hibák sorozata kellett ahhoz, hogy Baldwinéknál megtörténjen a baj.

Napokkal a baleset után még mindig azt találgatja a világ összes filmese, hogy miként fordulhatott elő, hogy Alec Baldwin éles fegyverrel lőtt a kamera irányába. Mint arról a Bors is beszámolt, helyi idő szerint múlt csütörtökön szörnyű baleset történt a Rust című westernfilm forgatásán. A főszereplő és egyben producer, Alec Baldwin egyetlen pisztolylövéssel megsebesítette a film rendezőjét, Joel Souzát, és agyonlőtte az operatőrt, a 42 éves Halyna Hutchinst. A színész kellékfegyverében az első vizsgálatok szerint éles töltény volt

A hír sokkolta a filmes szakmát, a világ minden táján azt találgatják, hogy miképp történhetett ilyen tragédia. 

Gonda Zsolt, az ország legismertebb fegyvermestere pár nappal ezelőtt Bochkor Gábor reggeli műsorában, a Retro Rádióban azt mondta, hogy Magyarországon azért sem fordulhat elő a Baldwinéhoz hasonló baleset, mert itt a fegyvereinket úgy kell átalakítani, hogy lövedék semmilyen körülmények között ne tudja elhagyni a csövet. 

„Kiherélt” fegyver 

A Borsnak megszólalt egy, a kellékekben és díszletekben jártas filmes is, aki a fóti filmgyárban dolgozik, így számos olyan produkcióban vett részt, többek között a Terminátor vagy a Szárnyas fejvadász című szupermozikban, ahol fegyvereket használtak. 

– A vaktöltény eleve nem úgy néz ki, mint az éles: hátoldalán van egy jelzés, és gömbölyűbb, mint az éles lőszer. Nem könnyű, de meg lehet különböztetni őket egymástól. Magyarországon nem fog előfordulni ilyen véletlen, mert az itt forgatott filmekre nem lehet, csak „kihe­rélt” vagy gumifegyvert bevinni, és nagyon figyelnek a szakemberek – mesélte el a filmes. Hozzátette, hogy ugyanúgy durran a vaktöltényes fegyver is, mint az igazi, pont azért, hogy élethű legyen, lövedék azonban nem hagyja el a csövet. Magyarországon a forgatásokon csakis ilyet használnak, legyen az egy szerény költségvetésű magyar vagy egy óriás stábbal érkező amerikai produkció.

Herendi Gábor: A torkolattűz látványra ugyanaz 

A Balázs Béla-díjas filmrendező megdöbbent, amikor meghallotta a tragédiát. Véleménye szerint a világ minden táján ugyanazok a szigorú szabályok vonatkoznak a filmforgatás közbeni fegyverhasználatra. 

– A vaktöltény és az éles töltény között, ha kilövik, látványban nincs különbség. Ugyanolyan a torkolattűz, ugyanúgy ránt egyet a fegyver – mondta a Borsnak a direktor. – Ezért sincs értelme éles fegyvert használni a forgatáson. A színésznek egyébként a szabályok szerint nem feladata ellenőrizni a fegyvert, amit a kezébe adnak, ez minden esetben a fegyvermester dolga. 

„Hangosan kimondja, hogy milyen fegyvert adott oda” 

Árpa Attila színész, rendező számos „lövöl­dö­zős” akciófilmben sze­­repelt már, de ilyen hanyag fegyverkezeléssel még sosem találkozott.

– Értetlenül állok a történtek előtt! Nem stimmel az egész, és hogy pont Amerikában? – értetlenkedett a színész-filmrendező, aki úgy folytatta, hogy meggyőződése, hogy ezen a forgatáson hibát hibára halmoztak, ami meglátása szerint egyáltalán nem jellemző az amerikai forgatásokra. 

– Az USA-ban borzasztó szigorúan veszik a szabályokat, szakszervezeti előírások határozzák meg még azt is, hogy ki nézhet a rendező kamerájába. Minden engedélyköteles. A fegyverekkel kapcsolatban pedig el kell hogy mondjam, hogy valószínűleg rengeteg szabályt szegtek meg: 
1. Az éles fegyver mindig el kell legyen zárva, olyan nem történhet, hogy valaki csak úgy „felkap” egyet, és odaadja a színésznek egy jelenethez.
2. Csakis a fegyvermester kezelheti a lőfegyvereket, akkor is, ha nem éles és ha nincs töltve. 
3. Ha nem fegyvermester kezeli, akkor is az ő asszisztense, és alapos átvizsgálás után hangosan kimondja, hogy milyen fegyvert adott oda, kinek, és hány tölténnyel van megtöltve, élesítve van-e.
4. A színésznek nem felelőssége, viszont a józan ész úgy diktálja, hogy ha egy jelenetben fegyvert kell használnia, és nem a fegyvermestertől kapja a kezébe, egy újbóli ellenőrzést rendeljen el.
5. Plexifalnak kell védenie az egész stábot, sőt a kamerát is, de nem ritka a golyóálló mellény használata sem. 
6. Mielőtt egy fegyveres jelenethez forog a kamera, a gyakorlat szerint érdemes kipróbálni a fegyvert egy próbalövéssel, természetesen nem emberre célozva.

Az Argo 2-ben volt éles fegyver 

A Bors úgy tudja, hogy itthon általában nem forgathat senki éles lőfegyverrel, pláne nem töltött éles lőfegyverrel. Viszont az is kiderült, hogy egyedülálló módon ez alól az Argo 2 kivételt képezett 2015-ben. 

– Természetesen nem emberre, hanem tárgyakra lőttünk, és nem színészek, hanem szakértők használták a fegyvereket – mondta Árpa Attila. – A stáb plexifallal védte magát, és rengeteg engedélyt kellett hozzá beszereznünk mindenki biztonsága érdekében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086208_auto_resized.png
origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711619413
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089479_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Átadták a Televíziós Újságírók Díját, Lékai-Kiss Ramóna is elismeréssel távozott – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088510_auto_resized.png
hirtv.hu

Már a nyolcadik vádlott is előzetes letartóztatásban van a moszkvai merénylet miatt + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26442_resized.jpg?avcount=1711619413
origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088876_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711619413
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/NGTSkhAe4r_xyD7EZpvixbLravikOwcZ8QXfNh1u_ww/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQwOTEwNTNjNzM5YzQ5NGQ5ODdkYWM4MDNkZWFkNWFm.jpg
Nőiesség

"Nem vagyok se magas, se vékony" – modellnek állt a TV2 sztárja – fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/jv9okhncPXt00nSeSUy95XFYG4AO-JWxFAGfPTw6rx4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyY2Y5NDE5NjQzZjQxZDc4YzdhMzIzZDlkYTUxMzlh.jpg
Rácsokon túl

Zalatnay Cini Lagzi Lajcsinak: „Nagyon nehéz lesz, reszket kezed-lábad, mit szólnak hozzád”