KITÜNTETÉS

Udvaros Dorottya elárulta, hogyan tudta meg, hogy a Nemzet Színészei közé választották

mkb

Létrehozva: 2023.06.26.

Megválasztották az új Nemzet Színészét. Udvaros Dorottyára esett a társaság döntése, a Nemzeti Színház igazgatója telefonon értesítette a művésznőt.

Az egyik lehető legnagyobb megtiszteltetés érte Udvaros Dorottyát. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt a Nemzet Színészei közé választották. A Borsnak elárulta, hogyan értesült az elismerésről.

Fotó: Knap Zoltán

Máthé Erzsi helyére választották

A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyébe. A Bors felkeresésére a színésznő boldogan elárulta:

Nagy meglepetés volt ez számomra! A címre esélyesek listájának minden szereplője megérdemelte volna a kitüntetést.

Persze, a lelkem mélyén vágytam rá, de azt mondtam magamnak: „Dorottya, ha nem te kapod, akkor is méltó személyt választanak!” – idézte fel jókedvűen a színésznő, aki éppen egy forgatáson volt, mikor értesült a megtisztelő hírről:
A Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila telefonon hívott fel, hogy elújságolja döntést. Közben a háttérből hallottam, hogy a többiek is gratulálnak. Nagyon megtisztelő – tette hozzá a művésznő.

 

Minél több karakter, annál jobb

Arról is kérdeztünk, mi volt a kedvenc szerepe, vagy karaktertípusa:
Őszintén nem tudnék kedvencet választani. Egy színésznek annál gazdagabb, színesebb a művészete, minél több karakter bőrébe bújhat − válaszolta.

 

A Nemzet Színészének most megválasztott Udvaros Dorottya a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben tagja volt a Nemzeti Színháznak (jelenlegi nevén a Pesti Magyar Színháznak). Ezt követően alapító tagja volt a Katona József Színháznak, majd az Új Színházban és a Bárka Színházban játszott. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja.

Pályafutása során számtalan színházi és filmszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjával is kitüntették. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek