Celeb

Szigeti Ferenc a plágiumgyanúról: A dal alapötlete másik nótából származik!

uv

2018. február 9. péntek 04:10

Plágiumgyanúba keveredett A Dal 2018 egyik nagy esélyese, Szabó Ádám és zenekara, a Yesyes. A Dal zsűrije kiáll a harmonikás mellett, de szakmabeliek szerint egyértelmű, hogy koppintásról van szó.

Forrás: Czerkl Gábor

A comment.blog.hu szúrta ki, hogy Kram Berev producer felfedezte, Ádámék I Let You Run Away című száma feltűnően hasonlít Alan Walker Faded című slágerére. Ennek örömére közösségi oldalára feltöltött egy videót, amiben azonos tempóra hozva összevágta a két dalt. A videót pár órán belül szerzői jogokra hivatkozva töröltette a Yesyes menedzs­mentje. A Bors elérte a szemfüles producert, akiről kiderült, hogy egykor ő is a zenekar tagja volt.

– Valóban a Yesyesben zenéltem, de egy éve szétváltak az útjaink. Semmilyen személyeskedés nincs a dolog hátterében, nem akartam botrányt. Én csak egy mókás észrevételt osztottam meg. Zenész vagyok, akinek feltűnt, hogy a refrén, az énekdallam, de még a hangnem és a szintetizátorok hangszíne (hangszerek) is egyezik – mondta a Borsnak a fiatal producer.

A Bors egy független zenei szakértő véleményére is kíváncsi volt, így megkérdezte a Karthago frontemberét, Szigeti Ferencet. A több mint két évtizeden át hanglemezkiadó igazgatóként és zenei producerként tevékenykedő zenész osztotta Kram Berev véleményét.

– Úgy gondolom, a dal alap­ötlete az Alan Walker-nótából származik. Megnéztem hangszerrel, és kétségtelen, hogy mindkét dal ugyanabban a hangnemben játszódik, és a verze-refrén-szerkezetek is erősen ha­sonlítanak, a dallamvezetés viszont bizonyos tekintetben eltér – vélekedett lapunknak a legendás gitáros, aki szerint ilyen párhuzam akár rossz szándék nélkül is előfordulhat, ha a zeneszerző fülében maradt a nóta.

A Dal 2018 zsűrije teljes mellszélességgel kiáll Szabó Ádámék mellett. Frenreisz Károly szerint semmilyen átfedés nincs a két nóta között.

– Ha ez a kettő, akkor másik ötszáz dal is hasonlít egymásra. Én és a kollégáim is úgy gondoljuk, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz. Egy nagyon gusztustalan szakmai lépéssel állunk szemben. Valaki a háttérben egész egyszerűen ki akart szúrni a másikkal, vagy valaki így próbál előnyt szerezni – mondta határozottan a rocklegenda, aki szerint az eset nem rontja a formáció esélyeit, és szó sincs a Yesyes kizárásáról.

A Bors megkereste Szabó Ádámot és menedzsmentjét is, de elfoglaltságukra hivatkozva nem reagáltak az esetre.

Lapunk a plagizálással kapcsolatban megkereste az MTVA sajtóosztályát, de a csatorna elhatárolódott, és nem kívánt nyilatkozni az esetről.

További cikkek

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Gyász

Lesújtó hírt jelentett be a színház: elhunyt a 43 éves magyar színész

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

szon.hu

Fényes nappal kinézel az ablakon és hoppá, lámúr a motorháztetőn! Íme a Ferenc körúti romantika!

origo.hu

Titokzatos lila sziklákat találtak a Marson

vg.hu

Az orosz–ukrán háború boríthatná az európai gázellátást

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: édesapjára emlékezik a volt tatabányai szélső

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a lengyelek megóvták az oroszok elleni meccset – sajtóhír

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 25.: sorsfordulat vár a Bikára, a Szűz szerencsés

origo.hu

105 éve született Ernest Borgnine - képgaléria