Celeb

Megkeseredett ember lett Kern András

kbv

2018. január 25. csütörtök 04:00

A Kossuth-díjas művész nem titkolja, hogy terhes számára a születésnapi köszöntés, mert arra emlékezteti, hogy megöregedett. Az életben nem bánt meg semmit, és számvetést sem szokott készíteni.

A színpadon, ha drámai, ha komikus szerepben lép föl, szórakoztat Kern András. Mi sem természetesebb ennél, hiszen színész, élete a szórakoztatás. Kossuth-díjas, a világtörténelem szinte összes fontos szerepét eljátszotta, filmjei a legnézettebbek és legemlékezetesebbek között vannak. Minden riporter álma, hogy egy ilyen élő legendával készítsen interjút. Ám Kern Andrással köztudomásúan nem könnyű.

Borsody István, az RTL Klub XXI. század című műsorának riportere Kern 70. születésnapja alkalmából készített a művészszel egy beszélgetést. Kern aztán nagyjából az összevágott interjú felénél – valójában körülbelül 50 perc után – abba kívánta hagyni az interjút.

– Most még nem elég neked ez ehhez az interjúhoz? Minek ennyit felvenni egy 25 perces műsorhoz? – kérdezte Borsodyt a színész, aki aztán mégis kötélnek állt, folytatta az életéről szóló mesélést. A furcsa közjáték hozzátartozik Kern személyiségéhez, a riporternek természetes volt, hogy benne is hagyja a vágott műsorban.

– Kern Andrással mind a felvételen kívül, mind a felvétel alatt nagyon jó hangulatú volt a beszélgetés, bármikor szívesen megismételnénk. Az, hogy őszintén elmondta a véleményét, megtiszteltetés volt számunkra, annak bemutatása pedig hozzátartozik a személyiségéhez. Ettől volt ez az interjú más, mint a többi, udvariaskodó beszélgetés. A stáb sem érezte magát kellemetlenül, sőt felejthetetlen élmény volt mindannyiunk számára – mondta lapunknak a riporter.

A Bors munkatársa is tárcsázta a művészt, hogy megkérdezzük, miként látta ő ezt az interjút, s miként tekint a közelgő születésnapjára. Kiderült számunkra is, nem kellemes, ha az interjúalany ilyen, de Kern esetében érthető. Utálja, ha nem egy színészi teljesítménye miatt, hanem kora okán ünneplik, talán ennek szólt a felvételkori kekeckedés is.

Tizennégy évesen fedezték fel a Ki mit tud?-ban

Kern Andrást hétévesen szippantotta be a filmezés világa. Az utcán vették fel a Budapesti tavasz több jelenetét is, még az 56-os forradalom előtt. Az egyiket éppen az Újlipótvárosban forgatták, amerre Kern András élt a szüleivel, édesapja a kis Andrással a nézelődők között volt. Első szerepét aztán tízévesen kapta, a Kaland az állatkertben című filmben. Az országos ismertséget azonban 14 évesen a Ki mit tud? hozta meg számára, három évvel később pedig már amatőr filmje forgott. A Mi lesz? elnyerte a XIII. országos amatőrfilm-fesztivál fő­díját.

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan a Vígszínházhoz szerződött, aminek azóta is a tagja. Woody Allen állandó magyar hangja, az ő hatására született meg a Sztracsatella. A Wikipédia szerint 108 filmben szerepelt, 7 nagylemeze jelent meg, a színházban pedig 132 premierje volt. Nehéz kiemelni csak pár híres alakítását.

– Muszáj bírni, de higgye el nekem, ez nem egy nagy boldogság. Az oka egyszerű: fiatalnak lenni jó, öregnek lenni nem. De ha a feleségemet kérdezi, akkor nagy öröm, úgyhogy én is inkább azt mondom, hogy nagy öröm hetvenévesnek lenni. Nem tudok jól nyilatkozni erről, bármit mondok, vagy a feleségemnek vagy a nézőknek nem fogok megfelelni – magyarázta lapunknak Kern, aki számít arra, születésnapjával kapcsolatban lesz még kellemetlenség számára is.

– Például ha a Bors készít interjút – mondja nevetve –, az mindig valami kellemetlenségre megy ki, tudom. 

A Vígszínházban szokás, hogy a színpadon, a nézők előtt köszöntik a születésnapos művészt. 

– Azt azért bírom, ha ott ünnepelnek. A színház finom hely – folytatta Kern, akit ha már sikerült utolérni, és legalább félig jókedvében találtuk, a közelgő születésnap kapcsán kérdeztünk arról is, van-e még valami álma, szerepel-e bármi a bakancslistáján.

– Nincs szerepálmom, ba­kancslistám meg sosem volt. Ahogy arról sem tudok beszámolni, hogy bármit megbántam volna az életemben, nem szoktam számvetést készíteni – mondta a színész, aki ekkor már lapunk munkatársával is éreztette, ta­lán elég lesz. Egy kérdést en­gedtünk még így meg magunknak, mégpedig azt, hogy a színművész vajon minek örül még az életben?

– Például a koncertnek a kongresszusi központban – vetette oda Kern, majd hozzátette: – Meg annak, hogy magát megismerhettem – mondja játékosan.

A koncertnek azért örül

Ha közelgő koncertjéről kérdeztük, arra készségesen válaszolt Kern András. A színész vasárnap a kongresszusi központban ünnepel többek közt Hernádi Judittal, Hegyi Barbarával, Zoránnal és Heilig Gáborra, aki állandó szerzője is. – A nézők arra számíthatnak, hogy két órán keresztül szórakoztatva lesznek. Egy új dal is készült erre az estére, és a Gondolj rám című filmem betétdala is új – mondta a koncertről Kern.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bedrogozták, vagy részegre itta magát egy kanadai úszónő Budapesten

origo.hu

Megrázó részletek derültek ki a Doktor Balaton sztárjának haláláról

borsonline.hu

Megrázó részletek a Doktor Balaton és az Argo színészének váratlan haláláról

vg.hu

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

ripost.hu

Ide költözött a börtönből szabadult Fekete Dávid

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadja-e Svédországot és Finnországot

vg.hu

Nincs több titkolózás! - újabb elképesztő dolog látott napvilágot Elon Muskról

travelo.hu

Szentjánosbogarakként úsznak majd a Dunán a gyertyák

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: Kalandparkban zuhant a halálba a fiatal ápolónő

borsonline.hu

Tragikus hirtelenséggel meghalt a Doktor Balaton és az Argo színésze

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

borsonline.hu

Kis híján tragédiával végződött az 5 hónapos baba fürdetése Gödöllőn

További cikkek

Botrány

A magyar énekesnőt bámulva önkielégített egy férfi a ferihegyi reptérnél

Lamúr

Alekosz heti turnusokban szédítené a kisgyerekes anyukákat