Ételpazarlás ellen küzd a sztárszakács

étel
PUBLIKÁLÁS: 2016. március 06. 14:30
Hugh a műételek esküdt ellensége, farmján maga termeli a zöldséget, gyümölcsöt.
Bors

Bár itthon csak a River Cottage révén ismerjük, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb televíziós személyisége Hugh Fearnley-Wittingstall. A britek imádják harcos kiállása miatt, és azért is, mert csapot-papot otthagyva követte elveit: feleségével és négy gyerekével egy vidéki, gloucestershire-i házba költözött, hogy zöldségeket termeljen és állatokat neveljen.

Igaz, együtt élni vele – éppen eltökéltsége miatt – nem lehet könnyű. Egy nyáron például a fejébe vette, hogy vegetáriánus lesz, bár javára írandó, hogy családját nem kényszeríti „kecskeétrendre”. Már hatéves korában a konyhában tüsténkedett, és nem feltétlenül az ételek iránti rajongásból: édesanyja nem engedte ki a kertbe játszani, mert fontosabbnak tartotta, hogy a fiú megtanuljon mentakrémet készíteni. A kierőszakolt sütés-főzésből hamar hobbi, majd hivatás lett.

Karrierje egyenesen ívelt felfelé, ma már közéleti szerepet is vállal. Néhány éve a Fish Fight nevű kampányt vezette, azért küzdve, hogy a kifogott halak fele ne landoljon a szemétben. Mostanában egy hatalmas élelmiszerlánccal áll harcban, mert Hugh szerint megengedhetetlen az a pazarlás, ami ezt a láncot jellemzi.

Azt szeretné elérni, hogy törvény segítségével csökkentsék a kidobott ételek mennyiségét. De nem csak ezért szerethető: a természetes alapanyagokért rajongó szakács alapjaiban reformálja meg a britek amúgy igen unalmas, és mára elmirelitesedett és ellustult konyháját. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.