Celeb

Stohl: ne hasonlítsanak Vikidál Gyulához!

Gantner Ádám

Létrehozva: 2013.08.25.

Stohl András színművész kétségtelenül a magyar közélet egyik legellentmondásosabb szereplője, a színházi szakma fenegyereke. Évek óta tart sajátos Canossa-járása menny és pokol között.

Pár napja debütált Koppány szerepében az István, a Király átdolgozott, Alföldi-féle verziójában. Prózai színészként meglehetősen erős és tiszta hangja van, de a kritikusai szerint nem tartott ki a hangja az előadás végére. Elfáradt?

A televízióban csak a bemutatót vették fel. Mint prózai színész nagyon megnyomtam az előadás elejét, kicsit tényleg elfárad a hangom a végére, de aztán a következő két előadás már kitűnően ment, hál' istennek!

Tényleg olvasta az előadásról szóló kritikákat? Csak azért kérdem, mert ­Vikidál Gyula óhatatlanul is magasra tette a lécet. Nyilván nem őt akarta felülmúlni, de a közönség önkéntelenül is hasonlítgat. Mintha a darab prózaibb lett volna, de hát mégiscsak egy rockoperáról van szó, ahol a zene mindenek felett áll.

Azt gondolom, hogy nem érdemes összehasonlítgatni, hiszen a Hamletet is eljátszották már ezerféleképpen. Nyilván valakinek az első változat tetszett jobban, másoknak a mi verziónk.

Az elmúlt évadban tíz darabban szerepelt a Nemzetiben, nagyrészt főszerepeket játszott. Szeptembertől a körúti Vígszínházban folytatja – új fiúként mindent újból kell kezdenie?

A színésznek olyan az élete, hogy minden egyes darabnál mindent újra kell kezdenie, hiába is van óriási sikere, a következő bemutató lehet ugyanolyan nagy bukás is. Ha az ember tisztességesen végzi a szakmáját, akkor minden egyes bemutató előtt nulláról kell kezdenie. Ez most hatványozottan így lesz a Vígszínházban, hiszen új ember vagyok. Nyilván mindenki ismeri a másik szakmai életét, de ettől függetlenül ­nekem mindent elölről kell kezdenem.

Mintha állandóan pengeélen táncolna. A Vígszínházba Eszenyi Enikő hívta, akinek jövőre lejár az igazgatói mandátuma. Ismervén a hazai viszonyokat, senki sem merne rá mérget venni, hogy meghosszabbítják a szerzôdését. Nem félti az egzisztenciáját?

Nem lehet folyamatosan félelemben élni. Az embernek dolgoznia kell, a Vígszínház nagyon előnyös szerződést kínált, remek szerepeket játszhatok ott el. Ha azzal foglalkoznék, mi lesz, ha Eszenyi elveszíti a színházat, abba belebolondulnék, itt dolgozni kell és nem sopánkodni állandóan.

Az ősszel induló X-Faktorban – amiben Alföldi Róbert mentor szerepet kapott – nem számítanak Önre. Az Önnél évtizedekkel fiatalabb Istenes Bencével számol a produkció. Az RTL Klub, a Nemzetivel szemben, nem felejt?

Nem tudom. Ezt a kérdést inkább az RTL Klubnak kellene feltennie. Nyilván arról van szó, hogy egy fiatalosabb, lendületesebb műsorvezetőt akartak. Ennyi.

Mephisto szerepében bebizonyította, Ön kétségtelenül a korosztályának, nemzedékének talán a legtehetségesebb zászlóvivője. Nem érzi, hogy eltékozolja a tehetségét különböző léhaságokra?

Nem érzem, hogy léhaságokra fecsérelném el a tehetségemet. Minden egyes produkciót, amiben részt veszek, teljes mellszélességgel felvállalom, és életem részesévé válik. Amihez a nevemet adom, azért nem kell szégyenkeznem!

Az egész nyarat végigdolgozta. Nyakunkon az új színházi évad. Mikor jut ideje a családjára, önmagára? Jár még vadászni?

A családom lent volt velem Szegeden. Még most is van hátra egy hetünk, amit együtt fogunk eltölteni. Ahhoz képest, hogy mennyit dolgoztunk, sok időt tudtunk egymás társaságában tölteni a nyáron. Vadászni majd akkor járhatok, ha visszakapom a fegyvereimet. Egyébként csak íjjal járhatom az erdőt. Februárban jár le a „szilencium”, akkor kérvényezhetem újra a fegyvertartási engedélyt. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek