Zsuzsi főz: Vasárnapi ebéd 2.

Zsuzsi főz: Vasárnapi ebéd 2.

recept
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 25. 13:00
Erre a hétre további ötlet híján egy könnyű, nagyrészt előre is elkészíthető menüt hoztam. A főételt érdemes grillen készíteni, ha már ilyen jó az idő, érdemes kihasználni, de esőben (grill)serpenyőben is meg lehet csinálni.

Az előétel és a desszert akár egy vagy fél nappal előbb is elkészülhet, a halsütést meg rá lehet bízni a kedves papára. Egyedül a köretet szoktam frissen készíteni, de ha rizst főzök hozzá, akkor arra sincs gondom.

A desszert a múltkori poszthoz fűzött kommentemben beígért gyors gyümölcsös süti, amit nagyon ajánlok mindenkinek. Ha valaki nem rajong a leveles tésztáért, omlós tészta alapra is elkészíthető, de azt érdemes 10 percig elősütni, hogy nehogy eláztassa a krém.

Remélem, mindhárom recept elnyeri majd a tetszéseteket.

Sültpaprikás diókrém (muhammara)

A receptet Váncsa mester szakácskönyvében olvastam először, de az arányokat azonban nem a könyv szerint, hanem saját érzésre-ízlésre alakítottam.
Pirítóssal vagy pitával mártogatva igazi jó kis társasági kaja. Ez az adag ennek megfelelően sok is, de nyugodtan lehet felezni-harmadolni.

Recept:

3 nagy piros kaliforniai paprika
2 dl dióbél
3 dl morzsa szikkadt kenyérből
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál római kömény frissen őrölve
egy citrom leve
egy kiskanál balzsamecet (elvileg ehelyett gránátalma-melasz kéne, de nincs)
egy kis szárított chilipaprika (elhagyható)


A paprikákat tepsire teszem és előmelegített jó forró sütőben megsütöm, amíg a héjuk kissé megfeketedik, és a húsuk összeesik. Másik lehetőség, hogy grillen sütöm feketére a paprikát, de van, aki a gázrózsára tett platnin végzi ezt a műveletet.

Ezalatt a kenyérből aprítógéppel morzsát állítok elő, a diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom és megőrlöm. Ha a paprika megsült, a héját lehúzom. Jót tesz ilyenkor 10 perc pihenő nejlonzacskóban vagy nedves konyharuha alatt, mert a keletkező gőztől könnyebb hámozni. Innentől felgyorsulnak az események: a hámozott sült paprikát, a diót, a morzsát az olívaolajjal és a citrom levével turmixgép poharába teszem, ízesítem a chilivel, római köménnyel, ecettel, sóval, belereszelem a fokhagymákat, majd homogén állagúra pépesítem. Szobahőmérsékleten tálalom a már fent említett módokon.

Roston sült harcsa vajas-petrezselymes krumplival

A harcsát általában paprikásnak készítem, mivel ez a férjem és a fiam egyik kedvenc étele. Ennek a halnak tömör, szinte teljesen szálkamentes, zsíros húsa van, ezért mindig a kevésbé termetes állatokat keresem a halasnál, mert ezek kevésbé zsírosak.
Alternatív felhasználási módja a grillen történő sütés, talán így élvezhető leginkább a hal saját íze, és a felesleges zsiradék is kisül belőle, anélkül, hogy kiszáradna.
Szerintem nagyon passzol hozzá a fokhagyma, így ez mindig kerül a pácba, és jól illik hozzá a magyaros fűszerezés, ezért kevés pirospaprikát is szoktam tenni a fokhagymás olajba.
Mindig egész filét veszek, ennek a felső, vastagabb részét használom roston sütéshez, vagy olyan ételhez, ahol mártás nélkül, egészben kerül felhasználásra a harcsa, az elvékonyodó filé alsó része meg mehet halpaprikásba.
Hal grillezéshez mindig halrácsot használok, így elkerülhető, hogy forgatásnál széttörik, darabokra hullik a halhús, és könnyebb megfordítani is, mint lapáttal.

Hozzávalók:

60-70 dkg szürkeharcsa-filé (a felső, vastagabb rész)
2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
fűszerpaprika
só, olaj
a tálaláshoz igény szerint citromszelet vagy zúzott fokhagyma

A halfilét annyi darabra vágom, ahány személyre készítem. Az olajat tálba öntöm, elkeverem a zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, köménnyel. A szeleteket besózom, beleforgatom a fűszeres pácba, és pár órára félreteszem, hogy összeérjenek az ízek.
Faszenes grillen megfelelő parazsat állítok elő, a haldarabokat halrácsba fektetem és aranybarnára sütöm, ügyelve, hogy ne száradjon ki.
Sok salátával, vajas- petrezselymes újkrumplival tálalom, adok mellé még citromgerezdeket, zúzott fokhagymát, hogy ki-ki tovább fűszerezhesse az adagját. Kapros-fokhagymás tejföl sem rontja el.

Afrikai harcsából, de akár busából is elkészíthető. A héjában sült krumpli is jól megy hozzá, ebben az esetben viszont a krumpli mellé mindig készítek egy kis tejfölös mártást, vagy akár tzatzikit.

Mascarponés-epres lepény

Ez egy kényszer-szülte recept, ugyanis az éppen lejárati idejénél tartó mascarponét és leveles tésztát kellett azonnal elhasználnom a múlt hétvégén. A kísérlet nagyon jól sikerült, így bátran ajánlom másnak is kipróbálásra, bármilyen bogyós, vagy puha gyümölccsel lehet variálni.

Hozzávalók:

egy tekercs (25-30 dkg) friss leveles tészta
25 dkg mascarpone
2 tojás
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál cukor
egy kiskanál liszt
fél citrom reszelt héja
35 dkg eper vagy más gyümölcs.

A sütőt légkeverésnél 200, sima alsó-felső sütésnél 220 fokra melegítem. A leveles tésztával kibélelek egy kisebb méretű tepsit, úgy, hogy kis pereme is legyen.

A mascarponét a tojással, tejföllel, cukorral, liszttel simára keverem, beleteszem a reszelt citromhéjat is, és a tésztával kibélelt tepsibe öntöm. A tetejét kirakom felezett eperszemekkel, és 20-25 percig sütöm. Ezalatt a mascarponés krém kissé megszilárdul, megkocsonyásodik. Ha felpúposodna, nem kell megrémülni, ki kell szúrni a hólyagot. Szobahőmérsékletűre hűtve tálalom (hűteni nem érdemes, mert a tészta megszívja magát, de nem nagy adag, hamar el fog fogyni).

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.