Zsuzsi főz: Karácsonyi konyha-fight - a halászlé

Zsuzsi főz: Karácsonyi konyha-fight - a halászlé

hal
PUBLIKÁLÁS: 2010. november 26. 10:00
Rosa Rugosa ötlete volt, hogy a karácsony jegyében érdemes lenne egy-két közismert ünnepi étel receptjét többféle verzióban közölni, ezen pedig a kommentelők boldogan vitatkozhatnak.

Nos, szerintem erre a konyhai szájkaratéra a legalkalmasabb recept a halászlé, mint a magyar konyha egyik legmegosztóbb étele. Megosztó már csak azért is, mert a hallal senki sincs közömbös viszonyban: vagy szeretik, vagy utálják. Mi nagyon kedveljük a halat, és nem csak karácsonykor. Érdemes a sok kedvező élettani hatása miatt is mindenkinek közelebbi barátságba kerülni vele.

Ha abban sikerül konszezusra jutnia két embernek, hogy kedvelik a halat, a vita a halászlé elkészítési módja mentén bizonyára fel fog lángolni. Van, aki a dunaira, van, aki a tiszaira esküszik, passzírozza, netán szűri, kell-e alaplét készíteni, egy vagy többfajta halból készüljön, kell-e bele tészta, haltej vagy ikra a jobb és még sorolhatnám az ütközési pontokat. Arról már ne is beszéljünk, hogy a halászlékedvelők egy része a bográcsos elkészítésre szavaz, a többieknek meg mindegy. Én a magam részéről szűrném, de a család passzírozva jobban kedveli, viszont a sok halbelsőségben kiegyezünk. Szerintem csípősen a legjobb, de természetesen a gyerekek miatt kompromisszumot kell kötni ebben is, vagy kivenni a léből nekik egy adagot, és a többit csípősen készíteni.

Most három receptet és egy gyerekbarát ötletet közölnék, de aki ismer és készít további változatokat, ne habozzon közzétenni komment formájában.

Tiszai (szegedi) halászlé pontyból (6-8 főre)

Az alapléhez

50 dkg apróhal (keszeg, kárász)

a ponty feje-farka

két nagy fej hagyma

További hozzávalók

1,5 kg ponty

2-3 evőkanál pirospaprika

egy zöldpaprika

egy hegyes erős paprika

50 dkg haltej és ikra vegyesen

Az alapléhez az apróhalat és a ponty fejét-farkát az összevágott hagymával és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, lassú tűzön puhára főzöm, leszűröm, és a halhúst átpasszírozom. A pontyból 3-4 centi vastag szeleteket vágok, kissé besózom, és további felhasználásig félreteszem. Az így kapott levet nagy fazékba öntöm, felhígítom a kívánt mennyiségűre vízzel, hozzáadom a feldarabolt paprikákat és felforralom. Ha forr, rászórom a pirospaprikát, a lángot mérsékelem, hozzáadom a halszeleteket és a belsőséget, sózom és kb. 10-15 perc alatt készre főzöm. Tálalásnál lehet hozzá adni csípős cseresznyepaprikát, és persze jó sok friss kenyeret.

Dunai (bajai) halászlé bográcsban (10 főre)

A tiszaihoz képest ez az ősibb elkészítési mód, itt nincs alapléfőzés, cél, hogy a lé legyen minél finomabb, a halhús csak másodlagos. Épp ezért minden egyszerre megy a fazékba, így egyszerűbb is elkészíteni, főleg bográcsban.

Hozzávalók

3,5 kg ponty

50 dkg vöröshagyma

5-6 evőkanál pirospaprika

két zöldpaprika

egy hegyes erős paprika

A tálaláshoz gyufatészta

A hagymát és a megtisztított halat felváltva kell a bográcsba rakni. Először a fej-farok, majd a kétujjnyi vastagra vágott halszeletek következnek. A csöves paprikákat csak közé kell karikázni. Ezután egy kiló halra 1-1,5 liter vizet számítva fel kell önteni, a víz lepje el a halat. Utána megsózzuk, és mehet a tűzre. A tűz erős legyen, lobogó lánggal égjen. Ha felforr és hab képződik, rászórjuk a pirospaprikát, és kb. fél óráig főzzük. Ha van belsőség, azt a főzés végén kell beletenni. Ha azt akarjuk, hogy szebb színű legyen a lé, a felforralás után csak a paprika felét tegyük bele, a többit pedig a főzés végén.

Hagyományosan külön fogyasztják a levet a tésztával, és utána a halhúst.

Korhely halászlé

Ugyanaz, mint a tiszai halászléhez

2 dl tejföl

egy citrom

az elkészítése megegyezik a tiszai halászléével, de tálalás előtt a lébe belekeverjük a tejfölt és a felkarikázott citromot, amiből mindenkinek teszünk egy karikát a tányérjába.

Férjem családjában szokták így is enni.

Halgombóc a gyerek halászléjébe (meg a szálkától félőkébe)

50 dkg ponty vagy harcsafilé

egy tojás zsemlemorzsa

egy kis fej finomra vágott hagyma

apróra vágott petrezselyem

só, bors

A halhúst ledaráljuk, és a többi hozzávalóval masszává dolgozzuk. Kis gombócokat formázunk belőle, és a felforrt, megpaprikázott halalaplében kifőzzük. Korhely módon is készülhet.

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.