Ezen a héten lesz halloween, mindenszentek előestéje, s hogy stílusos legyek, most olyan receptek következnek, amelyek sütőtökkel készülnek. De miért is lett a sütőtökből készült lámpás a halloween emblematikus figurája? A lámpás – Jack O’ Lantern – készítésének hagyománya észak-amerikai eredetű, egy részeges ír kovácshoz kapcsolódó legendából ered.
Ez a tréfás kedvű kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, az ördög pedig megígérte, hogy halála után sem viszi el a lelkét a pokolba. Ez így is lett, de a mennybe nem kerülhetett, mert az ördöggel paktált. Jack egy széndarabot kapott az ördögtől, hogy menny és pokol közt bolyongva lásson, a kovács pedig a szenet egy vajrépába tette, így készített magának lámpást. Zárójelben jegyzem meg, hogy nálunk a töklámpás Luca-napi hagyomány.
Kis kitérő után vissza a sütőtökhöz és a konyhához: ez az őszi-téli termés kalóriában nem túl gazdag, ám ásványi anyagokban, vitaminokban annál inkább, ráadásul a hozzátáplálás elején is bevethető, és a gyerekek még szeretik is (általában, az enyém nem igazán kedvelte). Általában sült tök formában fogyasztjuk, az alábbiakban ennél érdekesebb felhasználási módokra próbálom meg felhívni a figyelmet.
A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”
Egyéb fűszerei lehetnek: rozmaring, római kömény, gyömbér, narancs, szerecsendió, chili. Egzotikusabb fűszerezésnél tejszín helyett kókusztej is mehet bele. Babáknak fűszerezés nélkül, sűrűbb püréként adható.
A tököt meghámozom, felkockázom és a rozmaringgal, valamint egy gerezd fokhagymával ízesített, enyhén sós vízben puhára főzöm. Levét leszűröm. A vajat megolvasztom, megfuttatom benne a maradék fokhagymát, amit vékony szeletekre vágtam. Rádobom a tököt és kevergetve összetöröm. Pár percig erősebb lángon elpárologtatom belőle a vizet. Sóval és reszelt parmezánnal adom meg az ízét.
A tészta mártását készítem először. A felkockázott szalonnát kiolvasztom, ha nincs elég zsírja, vajat adok még hozzá. Rádobom a felaprított lilahagymát, fokhagymát, chilit és rozmaringot, egy percig pirítom. Hozzáadom a kisebb kockákra vágott meghámozott sütőtököt és a felkockázott cukkinit, addig pirítom, párolom, amíg kezd puhulni, de még nem fő szét, aláöntöm a tejszínt, és pár perces forralással besűrítem. Ízlés szerint sózom. A tésztát kifőzöm, leszűröm, és a mártással összemelegítem. Natúr húsok mellé köret, de önálló fogásként is megállja a helyét.
A kenyeret kisebb darabokra vágom, kevés vízzel megöntözöm és állni hagyom, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázom és egy kiskanál olajon lassú tűzön megfonnyasztom. A húst mély tálba teszem, hozzákeverem a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozom, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetem, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a masszából kis golyókat formálok és mindkét felüket kb. két-két percig sütöm, hogy kapjanak egy kis kérget. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal.
Zsuzsi főz