Fejfájással küzdő férfi a fejét fogja

Ezektől az ételektől és italoktól gyakrabban tör rád a fejfájás

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 06. 15:15
A stressz és az időjárás is közrejátszhat a fejfájás kialakulásában, de gyakran az is számít, mi kerül a tányérodra. Vannak ételek, amelyek meglepő módon fokozhatják a fejfájást. Mutatjuk, melyek ezek!

A migrénesek jól ismerik azt a lüktető fájdalmat, amelytől még a fény és a legkisebb zaj is elviselhetetlen lesz. Azt talán kevesebben tudják, hogy bizonyos ételek és italok is elősegíthetik a fejfájás kialakulását. Nem mindenkinél ugyanaz, és nem is minden alkalommal, de vannak tipikus ételek, amelyeket jobb, ha elkerülsz, ha hajlamos vagy a migrénre.

Fejfájással küzdő stresszes nő
A fejfájásnak számos oka lehet, de az sem mindegy, mit eszünk
Fotó: PhotoAlto via AFP /  AFP

Nem csak az időjárás okozhat fejfájást

A fejfájás hátterében sok minden állhat. Például hormonális változások, stressz, kialvatlanság, sőt az időjárás is közrejátszhat. Kevesebben gondolnak azonban arra, hogy bizonyos ételek és italok is belobbanthatják a fájdalmat. Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek gyakrabban hozzájárulnak a migrén megjelenéséhez.

1. Kávé

A kávé sokak számára a reggeli rutin elengedhetetlen része. A koffein önmagában segíthet is a fejfájás enyhítésében, ezért van például koffeintartalmú fájdalomcsillapító is. Ám ha valaki rendszeresen kávézik, és hirtelen kevesebbet iszik a szokásosnál, már az elvonás is beindíthat egy lüktető fejfájást. Ráadásul a koffeintartalom rengeteget változik attól függően, hogy presszót, hosszú kávét vagy mondjuk jegeskávét választasz.

Egy nő kockacukrot tesz egy csésze kávéba
A kávé egy kétélű fegyver, jobb ha óvatosak vagyunk vele
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP /  AFP

2. Alkohol

Egyes italok, mint a vörösbor vagy a pezsgő, tanninokat és szulfitokat tartalmaznak, amelyek sokaknál okoznak fejfájást, egyéni érzékenységtől függően előhívhatják a migrénes rohamot.

Színes nyakú borosüvegek
Az alkohol nem csak a másnaposság miatt okozhat fejfájást
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP /  AFP

3. Sajtok és feldolgozott húsok

Az érlelt sajtok – például parmezán, cheddar vagy kék sajt – tiramin nevű vegyületet tartalmaznak, amely az arra érzékenyeknél fejfájást idézhet elő. Hasonló a helyzet a szalámival, sonkával vagy más feldolgozott húsokkal, amelyekben nitrátok, nitritek is megtalálhatók. Ezek ráadásul sósak, ami könnyen dehidratáltságot eredményez, ez szintén a fejfájás egyik oka lehet.

Érlelt sajtokat kockázó nő
Az érlelt sajtok is előidézhetnek fejfájást
Fotó: ANP via AFP /  AFP

4. Csokoládé

Sokan tapasztalják, hogy migrén közeledtével megmagyarázhatatlan vágyat éreznek egy kis csokira. Lehetséges, hogy a szervezet így próbál koffeinhez vagy antioxidánsokhoz jutni, hogy enyhítse a tüneteket. Maga a csoki azonban szintén lehet kiváltó ok. Főleg a sötétebb fajták tartalmazhatnak annyi koffeint, hogy épp ellenkező hatást érnek el a fogyasztásukkal. Sokszor nem egyszerű eldönteni, hogy a vágy a migrén előjele, vagy maga a csokoládé indítja el a rohamot.

Csokoládét fogyasztó nő
Csokoládé iránti vágy előzheti meg a migrént
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP /  AFP

5. Diófélék és aszalt gyümölcsök

Egészséges nassolnivalónak tűnnek, hiszen tele vannak rosttal és tápanyaggal. Csakhogy az aszalt gyümölcsök (például mazsola, füge, datolya) és a diófélék tartalmaznak olyan vegyületeket – például fenilalanint –, amelyek néhány embernél migrént váltanak ki. Ha visszatérően tapasztalsz fejfájást diófélék és aszalt gyümölcsök fogyasztása után, érdemes kihagynod azokat az étrendedből.

Hámozott diók
A diófélék nagy mennyiségben tartalmaznak fenilalanin nevű vegyi anyagot, amely migrént válthat ki
Fotó: NurPhoto via AFP /  AFP

Így derítheted ki, mi okozza a fejfájást

Ha gyanítod, hogy esetedben bizonyos ételek hozzájárulnak a fejfájás kialakulásához, érdemes néhány egyszerű trükköt bevetned.

  • Az egyik leghasznosabb módszer a fejfájás-napló. Írd fel, mikor mit ettél, ittál, és mikor kezdődött a roham. Így idővel kiderülhet, mely ételek lehetnek a fő bűnösök. Ha az étrendedben van olyan étel, amely szinte biztosan előhozza a migrént, a legegyszerűbb megoldás, ha elkerülöd azt. 
  • Érdemes felkeresni dietetikust is. Nem arról van szó, hogy külön migrén-diéta összeállítását kellene kérned tőle, hanem arról, hogy irányt mutasson egy kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Ez a testsúlyod rendezésében is támogathat, ami önmagában is csökkentheti a migrének gyakoriságát.

(A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.