Top 20 - Szívvédő ételek, melyeket enni is remek - 2. rész

Top 20 - Szívvédő ételek, melyeket enni is remek - 2. rész

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 07. 05:33
A táplálkozásunk alapvetően meghatározza, milyen az egészségünk – úgy általában. Szerencsére, a szívvédő ételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tegyünk a javításáért. Választék pedig van bőven.

A gyógynövényektől a tofuig

A táplálkozásunk alapvetően meghatározza, milyen az egészségünk – úgy általában. Szerencsére, a szívvédő ételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tegyünk a javításáért. Választék pedig van bőven.

Ha egészségünk megőrzése a cél, az étkezés milyensége mindig elsőszámú kérdés. A helyes táplálkozás fontos, ennek hiányában előbb-utóbb betegségek, kellemetlen egészségi állapotok alakulhatnak ki.

Amennyiben alapvetően jól táplálkozunk is, érdemes a bizonyítottan szívvédő ételek fogyasztása.

Előző cikkünkben az első 10-et vehettük górcső alá, lássuk azonban, miből lehet választani még.

11. Édesburgonya: ha egészséges és szívvédő ételek fogyasztása a célunk, cseréljük a sima krumplit édesburgonyára! Glikémiás indexe alacsony, ezért nem okoz nagyobb kiugrást a vércukorszintben. Rostban, A-vitaminban és likopénben gazdag.

Tipp: ha szeretnénk, az édesburgonya természetes édes ízét fahéjjal vagy lime-al is fokozhatjuk.

12. Narancs: ez a kedvelt gyümölcs szintén a szívvédő ételek közé sorolható. Édes és lédús, ráadásul koleszterin ellenes pektin rostot tartalmaz. Van benne kálium, mely segíti a vérnyomás szabályozását. Egy tanulmány során napi 2 csésze narancs növelte az erek egészségét. A férfiak vérnyomását pedig csökkentette.

Tipp: egy közepes narancs körülbelül 62 kalóriát és 3 gramm rostot tartalmaz.

13. Svájci mángold: a sötétzöld, leveles zöldség káliumban és magnéziumban egyaránt gazdag - melyek segítenek a vérnyomás szabályozásában. A svájci mángold egészséges rostjaival, A-vitaminnal, antioxidánsokkal, luteinnel és zeaxantinnal rendelkezik. Grillezett húsokkal vagy halágyként nagyon finom.

Előkészítési tipp: süssük olívaolajjal és fokhagymával, amíg hervadni nem kezd. Fűszerezzük gyógynövényekkel és borssal.

14. Árpa: próbáljuk ki a diós ízű, teljes kiőrlésű árpát a rizs helyett. Levesbe és pörköltbe is rakható. Az árpában lévő rost hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és mérsékelheti a vércukorszintet.

Tipp: a hántolt vagy „teljes kiőrlésű” árpa a legtáplálóbb. Az árpadara pörkölve és őrölve is jó. Remek pehely készíthető belőle köretnek, ha szívvédő ételek közül szeretnénk választani.

15. Zabételek: egy tál meleg zabpehely feltölti az embert, megküzd a nassolási vággyal és segít stabilan tartani a vércukorszintet. Vagyis diabéteszeseknek is igen ajánlott. A zabrost segít a szívnek, mivel csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét. A legjobb eredményeket azzal érjük el, ha lassan főzzük.

Tipp: palacsinta, muffin vagy egyéb finomság készítéséhez érdemes a liszt egyharmadát zabra cserélni.

16. Lenmag: a fényes, szép barna magvak három dolog miatt is előnyösek a szív egészségére nézve. Rost, lignán fitokemikáliák és omega-3 zsírsavak is megtalálhatók bennük.

Tipp: az őrölt lenmag a leghasznosabb, ráadásul adható reggeli zabpehelyhez, péksüteményhez, joghurthoz, mustárhoz vagy szendvicshez is.

17. Alacsony zsírtartalmú joghurt: az első előnye, hogy erősíti a csontokat. Ezek a szívvédő ételek azonban a magas vérnyomást is kontrollálhatják. A joghurtban sok a kalcium és a kálium. Ahhoz, hogy növeljük a kalciumtartalmat és mérsékeljük a zsírt, válasszunk alacsony zsírtartalmúakat.

18. Dúsított ételek szterolokkal: egyes margarinokhoz, szójatejekhez, mandulatejhez és narancsléhez koleszterin elleni szterineket és sztanolokat adnak. Ezek a növényi kivonatok megóvják a beleket attól, hogy a koleszterint felszívják. Vagyis csökkentik az LDL koleszterinszinteket, 10 százalékkal – anélkül, hogy rontanák a jó koleszterin mennyiségét.

19. Cseresznye: legyen az édes vagy savanykás, esetleg szárított cseresznye vagy a gyümölcsből készült lé, mindegyik igen jó – antocianin nevű antioxidánst tartalmaznak, melyek segítenek megvédeni a vérereket.

Tipp: tegyünk cseresznyét a zabpehelybe, muffin tésztába, zöldsalátákba vagy vadrizsbe.

afonya

20. Áfonya: ha szívvédő ételekről van szó, az áfonya egyszerűen fantasztikus. Antocianin van ebben a gyümölcsben is, ez adja a sötét színét. Rostokban az áfonyafélék is gazdagok, s még egy maroknyi egyéb jótékony tápanyag van bennük. Friss vagy szárított áfonya egyaránt jöhet.

Tipp: pürésítve az áfonyát szósznak, mártásnak is bátran használhatjuk.

https://napidoktor.hu/?s=koleszterin

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.