Nem minden ember szervezete képes a felesleges sómennyiség semlegesítésére – amerikai kutatók arra keresték a választ, miért is eredményez a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást.
A Virginiai Egyetem Egészségügyi Iskolája és a George Washington Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatói felfedezték, miként képes egy génvariáns, mely a lakosság 48 százalékánál megtalálható, korlátozni a szervezet képességét a túl sok só semlegesítésére magas sótartalmú ételeknél.A jelek szerint ha valakinek ilyen génvariációja van, az növeli az esélyét a sóérzékeny vérnyomásra. A nyomonkövetéses vizsgálat megmagyarázza, hogyan gátolja a génvariáns a testünket abban, hogy semlegesítse a sok sót.
A vérnyomás sóérzékenységét nehéz megállapítani az orvosok számára, s még bonyolultabb kezelni – ugyanis a lakosság 14 százalékának lehet normális vérnyomása, mégis sóérzékeny. Ha azonban tisztában vagyunk vele, hol található pontosan a só-elhárítási hiba és hogyan működik mindez, az személyre szabott kezeléseket eredményezhet a probléma fennállása esetén.
A szakemberek napjainkban mindig javasolnak személyre szabott étrendet és testmozgást, mivel az életmódbeli változásokra mindenki másként reagálhat. Korábban az UVA kutatói azt hangoztatták, hogy minden személy genetikailag programozott, s „személyes sóérzékenységi mutatóval” bír, azt sugallva: a nátrium-klorid étrendre vonatkozó iránymutatásait is személyre kell szabni.
Sajnos, a lakosság 30 százaléka sóérzékeny, s nekik nagyobb az esélyük a stroke, a szívroham, a veseelégtelenség és a vakság jelentkezésére, mivel képtelenek semlegesíteni a felesleges nátriumot.A kutatók új felfedezésükben, magyarázva a sóérzékenység genetikai okait, megállapították: a gének egy olyan fehérje kódját határozzák meg a vesében, amely segít a nátrium-elválasztás és nátriumtartalom egyensúlyozásában.
„Nagyon fontos, hogy a szervezetbe ne juttassunk túl sok sót, mivel ha felesleges mennyiség van a testünkben, megtartja a vizet, amely növelheti a vérnyomást és jelentősen rövidítheti az életünket” – mondta el Robin A. Felder, az UVA Patológiai Tanszékének munkatársa, az új tanulmány vezető szerzője.
A kutatás megmutatja, hogy a génhiba túlterhelheti az ún. nátrium-szállítót, az NBCe2-őt. Vagyis, túl sok só választódik ki a vesében és kerül vissza a szervezetbe, különösen egy nagy sótartalmú étel elfogyasztása után.Ez azt jelenti, hogy a sok só különösen veszélyes lehet azok számára, akik ezt a hibás gént hordozzák.
Dr. Pedro A. Jose, a George Washington Egyetem munkatársa és a Felder sóval kapcsolatos kutatási programjának társkutatója elmondta: természetesen további tanulmányokra van szükség, hogy feltérképezzék ezt a nátriumszállítót, állatkísérletekben és önkéntes embereken egyaránt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.