A mediterrán étrend megelőzi a mellrákot?

mellrák megelőzés
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 26. 12:08
Egy holland tanulmány szerint a dió, a gyümölcsök és a hal napi fogyasztása 40 százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét.

Egy holland tanulmány szerint a dió, a gyümölcsök és a hal napi fogyasztása 40 százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét.

A hétfőn közzétett tanulmány szerint könnyebben megelőzhetjük az ER-negatív mellrák kialakulását, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A World Cancer Research Fund tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a hormonkezelésre egyelőre nem reagáló rákos megbetegedés esélye 40 százalékkal lecsökkenhet, ha a veszélyeztetett nők mediterrán étrendre váltanak.

Ez az étrend az olivaolaj, a hal, a gyümölcs, a dió, a zöldségek és a teljes kiőrlésű termékeket fogyasztását jelenti; ráadásul fogyasztásukkal nem csupán a mellrák kialakulását előzheti meg: a kutatók szerint a szélütés és a szívbetegségek előfordulását is drasztikus mértékben lecsökkentheti.

Prof Piet van den Brandt, a holland tanulmány vezető kutatója szerint a kutatás végre rávilágít arra, hogy milyen étkezési szokások befolyásolhatják a rákos megbetegedés rizikóját. “Erős kapcsolatot fedeztünk fel a mediterrán diéta és az ösztrogén-receptor-negatív (ER-negatív) mellrák kockázata között a menopauzán átesett nők esetében. Az ER-negatív mellrákban szenvedőknek általában kevesebb esélyük van a gyógyulásra, mivel esetükben a hormonkezelés nem lehetséges” – mondta a maastrichti kutató.

A mediterrán étrend csökkenti, a szénhidrát növeli a kockázatot

Az úgynevezett ER (ösztrogén-receptor) negatív emlőtumorok adják a mellrákos megbetegedések negyedét. Ezt a daganatféleséget általában a betegség előrehaladottabb stádiumában fedezik fel, mivel a tumor gyorsabban nő, mint az ER-pozitív emlőrák, ráadásul nem reagál a hormonterápiára sem.

“Az emlőrákos esetek többségében a daganatok növekedését az ösztrogén ösztönzi, ugyanakkor keveset lehet tudni az ER-negatív tumorokról. A magas glikémiás terhelés nagyobb inzulin-kiválasztódást von maga után. A magas inzulinszintet viszont már eddig is bizonyos tumorfajtákkal hozták összefüggésbe. Valószínűleg arról lehet szó, hogy az inzulin valamiképp elősegítheti a daganatok növekedését – magyarázta Christine Clarke,a Stanford Egyetem docense a legutóbbi, 2012-es áttörő francia tanulmányról, amely a szénhidrát-bevitel és a mellrák kockázatának növelés közötti összefüggéseket taglalta.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.