Számos egyéb előnye mellett a kávé a jelek szerint egy újabb, váratlan jótékony hatással is bír: csökkenti az epekövek kialakulásának kockázatát.
Úgy tűnik, a kávé, mely kitűnő gondolkodás-serkentő, eddig már bizonyított előnyei mellé egy újabbat is beszerzett. Egy, 105 ezer dán résztvevővel készült vizsgálatból - melyet 8 esztendőn át végeztek -, kiderült: az, aki naponta több mint 6 kávét megivott, csökkentette az epekövek kialakulásának esélyét – 23 százalékkal.
„A nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása az epekövek jelentkezésének alacsonyabb kockázatával függ össze” – mondta el a tanulmány szerzője, dr. A. Tybjaerg-Hansen, aki a Koppenhágai Egyetemi Kórház Rigshospitalet klinikai biokémiai osztályának főorvosa.
A kutatók szerint a dánok 6 százaléka naponta több mint 6 csésze kávét iszik meg. De mi a helyzet azokkal a dánokkal, akik csak 2 csészével fogyasztanak el egy nap? Egy amerikai vagy angol, de egy magyar ember is ennyit iszik átlagosan – számukra is jó hírekkel szolgáltak azonban a szakemberek. Kiderült ugyanis, hogy még a kis mennyiségű kávé is csökkenti az epekövek kialakulásának kockázatát.Összehasonlítva őket azokkal, akik teljesen tartózkodtak a kávétól, a napi 1 kis feketét fogyasztók 3 százalékkal mérsékelték az epekövek jelentkezésének esélyét.Azok pedig, akik 3-6 csésze kávét ittak meg naponta, 17 százalékkal csökkentették a probléma valószínűségét.A felfedezéseket a Journal of Internal Medicine szaklap közölte.
Az epekövek kemény, kavics alakú darabok, melyek felhalmozódhatnak az epehólyagban, s időnként elzárhatják az epevezetékeket. Amikor ez a rendkívül fájdalmas állapot kialakul, a megoldás a leggyakrabban műtét a kövek eltávolítására.A kutatók egyelőre csak találgatni tudnak azt illetően, miért csökkenti az epekövek kialakulási esélyét a kávé.
"Lehetséges, hogy mivel a koffein az epe útján választódik ki, mérsékelheti a koleszterin mennyiségét, amely az epében található. Ez pedig az epekövek kockázatát mérsékeli, tekintve, hogy az epekövek kialakulása nagymértékben függ a koleszterin és az epesavak közötti egyensúlytól" – mondta el Tybjaerg-Hansen.
A kávé ugyanakkor stimulálja az izom-összehúzódásokat is, melyek a gyomor-bél traktusban mozgatják a tartalmat.Mindez felveti annak a lehetőségét is, hogy a tea és a csokoládé szintén csökkentheti az epekövek kialakulásának kockázatát.
Dr. Anthony Bleyer, a Winston-Salemi Wake Forest Egészségügyi Iskola nefrológia professzora ugyanakkor kiemelte, hogy a jelek szerint hetente jelenik meg új történet arról, hogyan hat előnyösen a kávé az egészségre. Rendkívül nagy adathalmaz áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban, s könnyű összehasonlítani szinte bármilyen tényezővel: csontritkulás, súlygyarapodás, fogyás, alvás, fekélyek, rák, halálozás.Ő lehetségesnek tartja, hogy azok a dolgok, melyek az embereket a fokozott kávézásra késztetik, ugyancsak okozhatnak változásokat az étrendben. Egy biztos, a tanulmány ok-okozati összefüggést nem bizonyít, ezért több vizsgálatra van szükség.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.