Hasnyálmirigyrák veszély napfényhiány esetén?

napfény
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 28. 09:00
A kevés D-vitamin hozzájárulhat a hasnyálmirigyrák kialakulásához – azok az emberek, akiket élőhelyükön kevesebb napfény ér, egy új tanulmány szerint nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A kevés D-vitamin hozzájárulhat a hasnyálmirigyrák kialakulásához – azok az emberek, akiket élőhelyükön kevesebb napfény ér, egy új tanulmány szerint nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Nagyobb lehet a hasnyálmirigy rák kialakulásának valószínűsége azoknál az embereknél, akik kevésbé napfényes helyen élnek – állapította meg egy új tanulmány, hozzátéve: ennek oka feltehetően az, hogy nem jutnak elegendő D-vitaminhoz.

„Egy magas szélességi fokon, ahol sok a felhő és kevés a napsütés, az év nagy részében nem tudunk előállítani D-vitamint és ez a normálisnál magasabb rizikónak tesz ki bennünket a hasnyálmirigyrák kockázatát illetően – fogalmazott a tanulmány társ-szerzője, Dr. Cedric Garland, a Kaliforniai Egyetem adjunktus professzora, a San Diego School of Medicine's Department of Family Medicine and Public Health munkatársa.

„Az egyenlítő közelében levő, napfényes országokban élő embereknél a korspecifikus előfordulási arány csupán egyhatod a betegséget tekintve, azokkal összehasonlítva, akik messze élnek onnan – mondta el Dr. Garland az egyetem sajtóközleményében. – A napfényhiány fontossága erőteljesen azt sugallja – de nem bizonyítja -, hogy a D-vitamin hiány hozzájárulhat a hasnyálmirigyrák kockázatához.”

A D-vitaminhoz hozzá lehet jutni olyan élelmiszerekből, mint például a zsíros halak – főként lazac és tonhal -, sajt, tojás sárgája és dúsított termékek, így a tej, gabona, gyümölcslé. Ám az embereknek a kutatók szerint több D-vitaminra van szükségük, mint amit az ételek biztosítani tudnak.

napozas2

Itt lép be a képbe a közvetlen napfény, mely a szabadban tartózkodva ér bennünket – ez növeli a szervezet D-vitamin termelését.

Dr. Cedric Garland és munkatársai már korábban is összefüggésbe hozták a D-vitamin magasabb szintjét a mell- és vastagbélrák kialakulásának kisebb esélyével. Most a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatban is hasonló megállapításra jutottak.

A kutatók a következtetéseket azok után vonták le, hogy több mint 100 ország információit tekintették át. Beállították az eredményeket, így az olyan kockázati tényezők, mint az elhízás, alkohol fogyasztás vagy a dohányzás nem befolyásolhatták azokat.

A hasnyálmirigyrák a rákos megbetegedések közül a leginkább halálos kimenetelű. A 12. leggyakrabban előforduló rák a világon, de a hetedik leghalálosabb a kutatók szerint.

A tanulmány online jelent meg a Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology szaklapban.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.