Rizsa az egész! - a fehér rizs cukorbetegséget okoz

Cukorbetegség
PUBLIKÁLÁS: 2010. július 17. 00:00
A fehér rizs meredek emelkedést okoz a vércukorszintben, és ezzel megnöveli a cukorbetegég kialakulásának esélyét.

A fehér rizs meredek emelkedést okoz a vércukorszintben, és ezzel megnöveli a cukorbetegég kialakulásának esélyét.

A Harvard Egyetem kutatói egy hatalmas, 200 ezres mintán lefolytatott vizsgálat eredményei szerint a teljes kiőrlésű termékek a rizzsel ellentétben csökkentik a diabétesz kockázatát, mivel annál lényegesen lassabban bomlanak le, és így jóval kisebb tempóval emelkedik a vércukorszint, kímélve a májat. A barna rizs is hasonló hatással bír.

A BBC beszámolója szerint a vizsgált személyeket két csoportra osztották, az egyikbe azok tartoztak, akik teljes kiőrlésű termékeket, vagy barna rizst ettek naponta legalább kétszer, a másikba pedig a fehér rizst fogyasztók kerültek. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoportba tartozóknál, mintegy 11 százalékkal alacsonyabb eséllyel alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. Az eredmények szerint tehát, a teljes kiőrlésű termékekek és a barna rizs fogyasztása pozitívan hat az egészségre.A kutatás rendkívül nagy jelentőségű, mivel a fejlett országok lakosságának 70 százaléka fehér rizst fogyaszt.9668

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.