A mindennapi gyakorlatban minden újonnan diagnosztizált cukorbetegnél felmerül ez a kérdés.
Esetenként az első orvos-beteg találkozásnál a beteg fel sem meri tenni a kérdést, hiszen a sok új rázúduló információtól, a diétás tanácsadástól az életmód változtatásáig a páciens befogadó képessége kimerül. A következő kontrollvizsgálatnál azonban már sok beteget foglalkoztat, hogy miért éppen Ő lett cukorbeteg.
Ahhoz, hogy ezt a szakértől elmagyarázzák, először tisztázni kell, hogy mi a cukorbetegség, és azt, hogy lényegében két nagy csoportja van a cukorbetegségnek. Félreértések elkerülése végett az inzulinfüggő és nem inzulinfüggő cukorbetegség elnevezés helyett évekkel ezelőtt az európai és magyar Diabétesz Társaság ajánlására az ún. l-es és 2-es típusú cukorbetegséget különítjük el, amiben csak a magas vércukor érték a közös.
A cukorbetegség a szénhidrát fehérje és zsíranyagcsere komplex zavara, hátterében abszolút vagy relatív inzulinhiány áll fent.
Az l-es típusú cukorbetegeknél a hasnyálmirigy béta-sejtjei elpusztulnak, ennek következménye lesz az abszolút inzulintermelés hiánya. Legtöbbször ezek az egyének gyermekek, serdülők, vagy fiatal felnőttek, és többnyire hirtelen, rövid idő alatt alakul ki a diabétesz, jellegzetes tünetekkel.
A 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban, legtöbbször túlsúllyal rendelkező egyéneknél jelentkezik, kezdetben csak az étkezésre kiváltott inzulin hatás csökken, a béta sejtek működnek, sőt kezdetben inzulin túltermelődés is fennállhat. Később fokozatosan az inzulintermelés is kimerül, azonban nem olyan mértékben, mint az l-es típusúaknál.
A cukorbetegség kialakulásának a lényegét csak akkor érthetjük meg, ha tudjuk, hogyan hat az inzulin!Az inzulin egy fehérjetermészetű hormon, ami sokirányú anyagcsere hatással rendelkezik és mind a fehérje, zsír és szénhidrát-anyagcserét érinti. Az inzulin folyamatosan termelődik, étkezési szünetekben ún. bazális inzulinkiválasztás biztosítja az élettani vércukorszintet, ami az idegrendszer és a szív energiaellátását biztosítja. Étkezési szünetekben az inzulin és ellentétes hatású hormon, a glukagon kölcsönhatása szabályozza, hogy a májban glikogén formájában raktározódó cukor megfelelő mennyiségben kerüljön a keringésbe.
Az inzulin megakadályozza, hogy a cukor a májból kiáramoljon. Étkezés esetén az emelkedő vércukorszint az inzulin kiválasztását fokozza, és az inzulin hatására a keringő vércukor jelntős része a májsejtekbe, az izom és zsírsejtekbe kerül, ezáltal csökken az étkezést követő vércukor emelkedése. Ezt a hatást egy speciális jelátvivő rendszeren, az ún. receptorokon keresztül fejti ki.
Úgy működik ez a ?hormontermelő szerv", a szív és érrendszeri szövődmények kialakulását is fokozza.
Miért lettem cukorbeteg? És ez megelőzhető' lehetett volna?
Ezekre a kérdésekre .lassan választ kapunk. Főleg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kerülhető el, ha már kora gyermekkorban tudatosan figyelünk a fenti körülményekre. Azoknál az egyéneknél, ahol a családban cukorbetegség már előfordult, ott fokozottabb figyelmet kell fordítani a helyes, tgészség&s táplálkozásra. Az egész család táplálkozását meg kell változtatni, példát kell mutatni a gyermekeknek.
Túlsúlyos szülők gyerekei is legtöbbször azért kövérek, mert kalóriadúsan étkeznek, feleslegesen édes üdírendszer a sejt falán, mint egy zár, és ehhez a kulcs az inzulin. Ezekután könnyen érthető, hogy az időskori 2-es típusú cukorbetegeknél az elsődleges károsodás itt a receptor szinten történik, a túlsúly mellett ezek a ?zárak" károsodnak mennyiségileg és minőségileg is, és csak fokozott inzulintermeléssel tudja a szervezet ezt kompenzálni.
Idővel azonban a hasnyálmirigy működése is kezd kimerülni, és ekkor alakul ki a relatív inzulinhiány. Ezzel szemben az l-es típusú cukorbetegeknél a beta-sejtek legtöbbször auto-immun (a szervezet saját sejtjei ellen ellenanyagot termel) folyamatok révén elpusztulnak és ez abszolút inzulinhiányt eredményez.A fentiek alapján már könnyebben megérthetjük, hogyan lesz valaki cukorbeteg. A cukorbetegség kialakulásában szervezeten belüli ún. genetikai örökletes tényezők, valamint külső, környezeti tényezők játszhatnak szerepet.
Az 1-es típusú cukorbetegségnél a genetikai tényezők ma már jól . ismertek, egy ismert géncsoporthoz kötött, azonban fontos tudni, hogy nem a cukorbaj, hanem csupán csak a fogékonyság, a hajlam öröklődhet. Az autoimmun folyamatok beindulását különböző környezeti tényezők befolyásolják, például egyes vírusfertőzések, az ivóvíz és a táplálékok növekedő nitráttartalma, a csecsemők korai tehéntejes táplálása.
A beindult autoimmun folyamatok, ha a hasnyálmirigy beta-sejtjeinek 75%-át elpusztítják, akkor manifesztálódik a cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegeknél is van egy hajlam, egy örökletes tényező, több mint száz anyagcsere-folyamatokban szerepet játszó gén hajlamosító szerepét mutatták ki az utóbbi években. Ismeretes, hogy akinek a családjában a felmenőknél cukorbetegség fordult elő, ott az utódoknál is nagyobb esély lesz a cukorbetegség kifejlődésére.
Megfigyelték, hogy kis súllyal született egyéneknél is gyakoribb a diabetes előfordulása, valamint olyan asszonyoknál, akik túlsúlyos babát hoztak a világra. Egyes népcsoportoknál, a fejlődő országokban, ahol az addigi szerény táplálkozást a bőség, a fizikai terhelést a kényelmes mozgásszegény, tunyább életmód váltotta fel, ott gyakoribb lett a cukorbaj kialakulása. Ez megfigyelhető a vidéki és városi életmód közti különbség mellett is, utóbbiaknál is gyakoribb a diabétesz.
A rohanó, stresszel teli világunk is kismértékben elősegíti a cukorbetegség megjelenését. Egyértelműen igazolt, hogy az elhízással a cukorbetegség kialakulása növekszik, erre a magyarázat a fent leírt sejt-receptoroknak a károsodott működése, az ún. inzulinreszisztencia. A mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel vezet a többletsúly eléréséhez.
A tv és számítógépes világ mellett egyre kevesebbet mozgunk, sajnos ezzel is nagymértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy a génjeinkben hordozott cukorbetegség-hajlamot a felszínre hozzuk. A fentiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása az esetek nagy részében megelőzhető az életmód változtatásával.
Ehhez napi egy óra erőteljes séta a szabad, friss levegőn, kalóriaszegény étrend a rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, valamint a magvas barna kenyerek fogyasztása szükséges.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.