Miért lettem cukorbeteg?

Fókuszban
PUBLIKÁLÁS: 2010. május 31. 00:00
A mindennapi gyakorlatban minden újonnan diagnosztizált cukorbetegnél felmerül ez a kérdés.

A mindennapi gyakorlatban minden újonnan diagnosztizált cukorbetegnél felmerül ez a kérdés.

Esetenként az első or­vos-beteg találkozásnál a beteg fel sem meri tenni a kér­dést, hiszen a sok új rázúduló információtól, a diétás ta­nácsadástól az életmód változtatásáig a páciens befogadó képessége kimerül. A következő kontrollvizsgálatnál azon­ban már sok beteget foglalkoztat, hogy miért éppen Ő lett cukorbeteg.

Ahhoz, hogy ezt a szakértől elmagyarázzák, először tisztázni kell, hogy mi a cukorbetegség, és azt, hogy lényegében két nagy csoportja van a cukorbetegségnek. Félreértések elkerülése végett az inzulinfüggő és nem inzulinfüggő cukorbetegség elnevezés helyett évekkel ezelőtt az európai és magyar Dia­bétesz Társaság ajánlására az ún. l-es és 2-es típusú cukor­betegséget különítjük el, amiben csak a magas vércukor ér­ték a közös.

A cukorbetegség a szénhidrát fehérje és zsír­anyagcsere komplex zavara, hátterében abszolút vagy rela­tív inzulinhiány áll fent.

Az l-es típusú cukorbetegeknél a hasnyálmirigy béta-sejtjei elpusztulnak, ennek következ­ménye lesz az abszolút inzulintermelés hiánya. Legtöbbször ezek az egyének gyermekek, serdülők, vagy fiatal felnőttek, és többnyire hirtelen, rövid idő alatt alakul ki a diabétesz, jellegzetes tünetekkel.

A 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban, legtöbbször túlsúllyal rendelkező egyéneknél jelentkezik, kezdetben csak az étkezésre kiváltott inzulin hatás csökken, a béta sej­tek működnek, sőt kezdetben inzulin túltermelődés is fenn­állhat. Később fokozatosan az inzulintermelés is kimerül, azonban nem olyan mértékben, mint az l-es típusúaknál.

A cukorbetegség kialakulásának a lényegét csak akkor érthetjük meg, ha tudjuk, hogyan hat az inzulin!7719Az inzu­lin egy fehérjetermészetű hormon, ami sokirányú anyag­csere hatással rendelkezik és mind a fehérje, zsír és szén­hidrát-anyagcserét érinti. Az inzulin folyamatosan termelő­dik, étkezési szünetekben ún. bazális inzulinkiválasztás biz­tosítja az élettani vércukorszintet, ami az idegrendszer és a szív energiaellátását biztosítja. Étkezési szünetekben az in­zulin és ellentétes hatású hormon, a glukagon kölcsönhatá­sa szabályozza, hogy a májban glikogén formájában raktá­rozódó cukor megfelelő mennyiségben kerüljön a keringés­be.

Az inzulin megakadályozza, hogy a cukor a májból ki­áramoljon. Étkezés esetén az emelkedő vércukorszint az in­zulin kiválasztását fokozza, és az inzulin hatására a kerin­gő vércukor jelntős része a májsejtekbe, az izom és zsírsej­tekbe kerül, ezáltal csökken az étkezést követő vércukor emelkedése. Ezt a hatást egy speciális jelátvivő rendszeren, az ún. receptorokon keresztül fejti ki.

Úgy működik ez a ?hormontermelő szerv", a szív és érrendszeri szövődmé­nyek kialakulását is fokozza.

Miért lettem cukorbeteg? És ez megelőzhető' lehetett volna?

Ezekre a kérdésekre .lassan választ kapunk. Főleg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kerülhető el, ha már kora gyermekkorban tudatosan figyelünk a fenti körülmé­nyekre. Azoknál az egyéneknél, ahol a családban cukorbe­tegség már előfordult, ott fokozottabb figyelmet kell fordí­tani a helyes, tgészség&s táplálkozásra. Az egész család táp­lálkozását meg kell változtatni, példát kell mutatni a gyer­mekeknek.

Túlsúlyos szülők gyerekei is legtöbbször azért kövérek, mert kalóriadúsan étkeznek, feleslegesen édes üdí­rendszer a sejt falán, mint egy zár, és ehhez a kulcs az in­zulin. Ezekután könnyen érthető, hogy az időskori 2-es tí­pusú cukorbetegeknél az elsődleges károsodás itt a recep­tor szinten történik, a túlsúly mellett ezek a ?zárak" káro­sodnak mennyiségileg és minőségileg is, és csak fokozott inzulintermeléssel tudja a szervezet ezt kompenzálni.

Idő­vel azonban a hasnyálmirigy működése is kezd kimerülni, és ekkor alakul ki a relatív inzulinhiány. Ezzel szemben az l-es típusú cukorbetegeknél a beta-sejtek legtöbbször auto-immun (a szervezet saját sejtjei ellen ellenanyagot termel) folyamatok révén elpusztulnak és ez abszolút inzulinhiányt eredményez.7720A fentiek alapján már könnyebben megérthetjük, hogyan lesz valaki cukorbeteg. A cukorbetegség kialakulásában szervezeten belüli ún. genetikai örökletes tényezők, vala­mint külső, környezeti tényezők játszhatnak szerepet.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél a genetikai tényezők ma már jól . ismertek, egy ismert géncsoporthoz kötött, azonban fontos tudni, hogy nem a cukorbaj, hanem csupán csak a fogé­konyság, a hajlam öröklődhet. Az autoimmun folyamatok beindulását különböző környezeti tényezők befolyásolják, például egyes vírusfertőzések, az ivóvíz és a táplálékok nö­vekedő nitráttartalma, a csecsemők korai tehéntejes táplá­lása.

A beindult autoimmun folyamatok, ha a hasnyálmi­rigy beta-sejtjeinek 75%-át elpusztítják, akkor manifesztá­lódik a cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegeknél is van egy hajlam, egy örökletes tényező, több mint száz anyag­csere-folyamatokban szerepet játszó gén hajlamosító szere­pét mutatták ki az utóbbi években. Ismeretes, hogy akinek a családjában a felmenőknél cukorbetegség fordult elő, ott az utódoknál is nagyobb esély lesz a cukorbetegség kifejlő­désére.

Megfigyelték, hogy kis súllyal született egyéneknél is gyakoribb a diabetes előfordulása, valamint olyan asszo­nyoknál, akik túlsúlyos babát hoztak a világra. Egyes nép­csoportoknál, a fejlődő országokban, ahol az addigi szerény táplálkozást a bőség, a fizikai terhelést a kényelmes moz­gásszegény, tunyább életmód váltotta fel, ott gyakoribb lett a cukorbaj kialakulása. Ez megfigyelhető a vidéki és váro­si életmód közti különbség mellett is, utóbbiaknál is gyako­ribb a diabétesz.

A rohanó, stresszel teli világunk is kismér­tékben elősegíti a cukorbetegség megjelenését. Egyértel­műen igazolt, hogy az elhízással a cukorbetegség kialaku­lása növekszik, erre a magyarázat a fent leírt sejt-recepto­roknak a károsodott működése, az ún. inzulinreszisztencia. A mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel vezet a többletsúly eléréséhez.

A tv és számítógépes világ mellett egyre kevesebbet mozgunk, sajnos ezzel is nagymértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy a génjeinkben hordozott cukorbetegség-hajlamot a felszínre hozzuk. A fentiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 2-es típu­sú cukorbetegség kialakulása az esetek nagy részében meg­előzhető az életmód változtatásával.

Ehhez napi egy óra erőteljes séta a szabad, friss levegőn, kalóriaszegény étrend a rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, valamint a magvas barna kenyerek fogyasztása szükséges.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.