Jó hír azoknak, akik nem tudják elkezdeni a napjukat egy-két kávé nélkül: a tea és a kávé fogyasztása csökkentheti a II. típusú diabétesz kockázatát, utóbbi akár koffeinmentes formában is.
Legalábbis erre a következtetésre jutott egy ausztrál kutatócsoport: minél több koffeint fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye a cukorbetegségre. A kávé egyéb kedvező hatásai régóta ismertek: csökkenti a prosztatarák, egyes májbetegségek, az Alzheimer-kór, a stroke és a Parkinson-kór előfordulását.
Az eredmények szerint azok, akik napi 3-4 csésze kávét fogyasztanak, 25%-kal kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek azokhoz képest, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem kávéznak. A koffeinmentes kávéval és a teával kapcsolatban is hasonló eredményre jutottak: azoknál, akik napi 3-4 csésze koffeinmentes kávét isznak naponta, harmadával csökkent a diabétesz esélye, akik pedig napi 3-4 csésze teát fogyasztanak, ötödére csökkentik ezt a rizikót azokhoz képest, akik nem teáznak.
Korábban azt gondolták, hogy a koffein lehet a felelős a kedvező hatásokért, de most az új eredmények birtokában azt feltételezik, hogy egyéb összetevők, például a magnézium, lignánok és klorogén-savak állhatnak a jelenség mögött, mégpedig valószínűleg a vércukor-szabályozás és az inzulin-elválasztás szabályozása révén, de ennek igazolásához még további kutatás szükséges.
Huxley így fogalmazott: "Bár további adatok híján még korai lenne kijelenteni, hogy a fokozott kávé- és teafogyasztás a diabétesz megelőzésének hatékony eszköze lenne, ha azonban klinikai vizsgálatokkal is sikerül ezt igazolni, az új utakat nyithat a megelőzésben."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.