A fogkő baktériumai által képzett savak hozzájárulnak a gyermekek fogszuvasodásának kialakulásához.
A hozzáadott cukor nélküli mazsolás müzlikről azonban kiderült, hogy nem rosszabbak, mint ha csak müzlit fogyaszt valaki, bár sokan gondolják úgy, hogy a ragadós, édes ételek, mint pédául a mazsola fogszuvasodást okoznak, mivel nehéz letisztítani a fog felszínéről.
A Pediatric Dentistry folyóiratban ismertetett vizsgálat során Christine Wu, az Illinois Egyetem fogászprofesszora és munkatársai 7-11 éves gyermekeket vizsgáltak, akiknek különböző gabonapelyheket és müzliket kellett fogyasztaniuk, majd megmérték a fogkő baktériumai által termelt sav mennyiségét.Kiderült, hogy a savtermelés félórán túl is folytatódott, a maximumot 10 és 15 perc között észlelték. Míg a mazsola hozzáadása nem növelte a korpás müzlik által serkentett savtermelést, a kereskedelemben kapható, hozzáadott cukrot tartalmazó pelyhek és müzlik hatására a savtermelés elérte a fogszuvasodás szempontjából kritikus szintet. A fogkő baktériumai a különböző cukrokat savakká alakítják, emellett a szacharózból olyan polimert hoznak létre, amely segít a baktériumoknak a fog felszínén maradni. Ez az anyag a mazsolában azonban nem található meg.
Egy korábbi vizsgálat szerint a mazsolákban számos olyan természetes anyag található, amely korlátozza a fogszuvasodásssal és a fogínybetegségekkel kapcsolatba hozott baktériumok szaporodását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.