Vidámak a karanténban a kamionosok

Hat-hétszáz kamionost kényszerített karanténba a hét elején a romániai ítéletidő a magyar oldalon. A Bors munkatársai meglepve tapasztalták: egyetlen sofőr sem izgult emiatt.
Hat-hétszáz kamionost kényszerített karanténba a hét elején a romániai ítéletidő a magyar oldalon. A Bors munkatársai meglepve tapasztalták: egyetlen sofőr sem izgult emiatt.
Nagylaknál hétfőn délután háromtól tegnap tíz óráig tartott a kamionstop. Hatalmas járművek százai özönlötték el a parkolókat, az M5-ös menti kutaknál, Apátfalván, Nagylaknál, sőt, még Röszkénél is. Az ember azt hinné, kimerült, ideges, kényszerpihenőn lévő sofőrök tömkelege rágja ilyenkor a körmét, miközben az ördög öreganyját emlegeti. Micsoda tévedés!

– Kérnek kávét? Főzök – invitálja az újságírókat a fülkéje felé egy ősz hajú, szerb sofőr, Zoran Mladenovics, aki éppen végzett az uzsonna utáni mosogatással. Csöppet sem ideges, pedig Törökországig még sokat kell vezetnie.

A szomszédban macedón népzene szól hangosan a lejátszóból, s vidám társaság fogyasztja a járművön tálalt kolbászos rántottáját.

– Nem izgul itt senki. A mi életünk már csak ilyen: hol haladunk, hol állunk és várunk. Ez van, ezt kell szeretni – meséli a Mórról autóalkatrészekkel Zsombolya felé igyekvő Slezák Lajos.

A mellette parkoló bolgár Blagoje Isztatov csak percekkel korábban kelt ki az ülés mögötti ágyról, öccse, Ivan addig megkávézott és rendet rakott a fülkében. Miután ugyanis előző éjszaka rendőrök térítették be a sztrádáról a röszkei parkolóba, nem volt lehetőség a szokásos váltásban alvásra.

Aztán amikor délelőtt tíz tájban jött a jelzés, hogy szabad a határ, a monstrumok felzúgtak, és irány Nagylak. Percek alatt tíz kilométeresre nyúlt a sor a határ előtt, de az úton posztoló határrendészek szerint két sávot megnyitva pár óra alatt újra nyugi lesz…
M. G.