Körözött bűnöző ugrott a mélybe a völgyhídról

Lassan az öngyilkosok hídja lesz a Balatonnál a Zamárdit és Balatonszárszót összekötő völgyhíd. A kőröshegyiek számítottak erre...
Lassan az öngyilkosok hídja lesz a Balatonnál a Zamárdit és Balatonszárszót összekötő völgyhíd. A kőröshegyiek számítottak erre...

Döbbenetes tragédia történt a kőröshegyi völgyhídon. Egy férfi a mélybe vetette magát. Úgy tudni, egy körözött bűnöző volt az illető, akit már egy ideje keresett a Pest megyei rendőrség. A férfi a viadukt közepére hajtott autójával, leállította, majd kiszállt, és a kocsit otthagyva a nyolcvannyolc méteres mélységbe ugrott.

Esete nem egyedi, a viadukt 2007-es megépülése után először csak bázisugrók látogatták a helyet, azonban 2011. május 17-én megtörtént az első haláleset a hídon. Akkor egy 38 éves férfi vetette le magát. Azelőtt is voltak ugyan próbálkozók, de tettüket mindig sikerült megakadályozni: volt, akit lebeszéltek, míg mást a rendőrök hoztak le a hídról. Azóta minden évben körülbe­lül négy-öt ember ugrott le a pillérekről.

– Amikor megépült, számoltunk vele, hogy öngyilkosság is történhet itt, mint más völgyhíd esetében is – mondta a Borsnak Kovács József Róbertné alpolgármester.

– A híd a hídmérnökség hatáskörébe tartozik, nem tudom, hogy terveznek-e további óvintézkedéseket. A teljes hosszát kamerarendszer figyeli, a felvételek a fonyódi hídmérnökséghez futnak be. Mivel a viadukton tilos megállni, leállósáv sincs, ezért ha álló vagy gazdátlan autót látnak, azonnal riasztják a rendőröket. Sajnos ilyenkor már sokszor késő: aki ugrani akar, az gyakran pillanatnyi döntéssel kiszáll az autóból és megteszi – véli az alpolgármester asszony.

A szakember szerint már súlyos depresszió kell ahhoz, hogy valaki a hídhoz hajtson:

– Amikor nagyon súlyos depresszió­ban szenved valaki, azt gondolja, legyen vége, sokszor egy tartja vissza: nem tudja, hogyan vessen véget az életének. A híradásokban azonban hall a völgyhídról, és máris kap egy ötletet – mondja a Borsnak dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus.

Öngyilkosság és bírság

2011. május A 38 éves férfi leugrik. Otthagyott kocsijában megtalálták a búcsúlevelét. Holttestére egy arra járó vadász bukkant rá. Ő a híd első áldozata.

2014. július Egy 45 éves nő ugrott, testét járókelők fedezték fel.

2015. március Egy férfi ugrott le a hídról, egyenesen az autók közé, a körforgalomba vetette magát.

2008. március Egy 52 éves zalai férfi a rendőrök segítségét kérte, ugyanis nem mert áthajtani a hídon. Mint mondta, utasként még kibírta, de sofőrként már nem vállalkozik rá. A zsaruk átkormányozták a pánikoló autóját, majd szabálysértés miatt feljelentették, tízezres bírságot kapott.

Golden Gate a rekorder

Több mint 1400 ember vetette le magát 1937. májusi megnyitása óta a San Francisco jelképének számító Golden Gate hídról. Minden addigi éves rekordot megdöntött az öngyilkosok száma 2013-ban: 46-an ugrottak le a Csendes-óceánt a San Francisco-öböltől elválasztó Golden Gate-szoros két földnyelvét összekötő hídról.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja (mobilról is) a 116-123-as, ingyenes lelkielsősegély-számot!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors