Karanténkisokos: 7 kérdés, 7 válasz a szabályokról

Ki kerülhet hatósági házi karanténba? Hogy maradhat a család biztonságban? Mi legyen a szeméttel és a bevásárlással? Megmutatjuk a legfontosabb információkat.

Ki kerülhet hatósági házi karanténba? Hogy maradhat a család biztonságban? Mi legyen a szeméttel és a bevásárlással? Megmutatjuk a legfontosabb információkat.

Ki és miért kerülhet karanténba?

A karantént elrendelheti a háziorvos, ebben az esetben ő oldja fel, ha a tünetek elmúlnak, és nem igazolódik be a koronavírus gyanúja. Elrendelheti a járványügyi hatóság abban az esetben, ha a laboratórium kimutatja a fertőzést a mintavételt követően. A járványügyi hatóság a külföldről hazatérő magyaroknak is tíznapos karantént rendelhet el. Ez alól felmentést a belépést követően öt napon belül két, legalább 48 óra különbséggel elvégeztetett negatív PCR-teszt jelenthet. A teszt ebben az esetben önköltséges.

Két negatív PCR-teszt szükséges ahhoz, hogy véget érjen a karantén © Shutterstock

Meddig tart?

Szeptember 21. óta a hatósági házi karantén időtartama 14 nap helyett már csak 10 nap.

– Azért történt a változás, mert a tavaszi első hullám óta rengeteg tapasztalat gyűlt össze, és a nemzetközi gyakorlat is azt mutatja, hogy a tíznapos, közösségtől való távollét is kellő biztonságot ad annak érdekében, hogy a tüneteket nem mutató személy ne fertőzzön tovább – jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: a tíz nap általános szabállyá vált, nem csak azokra vonatkozik, akik külföldről hazatérnek, hanem a kontaktszemélyekre is.

Ez is érdekelheti!

Országos tisztifőorvos: csökken az elhunytak átlagéletkora

Ezt tegye, ha valaki köhög, vagy tüsszent a közelében

Vérplazmájukat adták a felgyógyult egyetemisták

mark>

Mire figyeljünk?

A hatósági házi karanténba helyezett ember nem hagyhatja el az otthonát, és nem fogadhat látogatókat – talán ez a legfontosabb szabály, de a családtagok biztonsága érdekében egyéb óvintézkedéseket is kell tennünk, ezekről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt részletesen.

Kitől kérhetünk segítséget?

Aki tapasztalja a koronavírus tünetét magán vagy családtagján, az elsőként a háziorvosát hívja fel! © Shutterstock

A házi karanténban lévőknek ismerősök, családtagok, barátok bevásárolhatnak, ételt és gyógyszert is vihetnek, de a lakásba, házba nem tehetik be a lábukat.

Mennyi táppénz jár a karantén idejére?

  • A karantén idején betegszabadság nem jár, és a munkáltatónak nem kell fizetnie.
  • Táppénz az általános szabályok szerint jár: a fizetés 50 százaléka kórházi ellátás esetén vagy akkor, ha a biztosítás 730 napnál kevesebb ideje áll fenn. Ha van 730 nap társadalombiztosítása a be­tegnek, akkor 60 százalék a táppénz.
  • A gyermekkel is táppénzre mehet az egyik szülő.
  • Abban az esetben jár a teljes fizetés, ha valaki a vírust a foglalkozása révén kapta el (jellemzően egészségügyi dolgozó).

A karantént a háziorvos is elrendelheti, ebben az estben fel is oldhatja © Huszár Gábor/Kisalföld

Beteg­állományba kell menni a karantén idejére?

Igen, azoknak, akik szoros kapcsolatban vannak a beteg családtaggal (tehát ha például a nagyszülő másik lakrészben lakik és távolságot tartott a fiataloktól, nem számít szoros kapcsolatnak). Ha tünetmentesek, tíz nap után a háziorvos mentesíti őket a karantén alól.

Van egyéb tennivalóm?

A „piros lapot” (hatósági figyelmeztető felirat) továbbra is kötelező a bejárati ajtóra kiragasztani. Ez arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Aki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el. A vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

  • Használati tárgyak: A hatósági házi karantén alatt lévő személy köteles saját háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni.
  • Mosogatás: Amennyiben nincs mosogatógép a háztartásban, külön kell elmosni a karantén alatt lévő személy tányérját, evőeszközeit, poharát. Ha van a házban, lakásban mosogatógép, nem szükséges külön mosogatni, hiszen a gép magas hőfokon fertőtlenít, amiben a kórokozók elpusztulnak.
  • Mosás: A szennyes ruhát lehetőleg hatvan fok fölött mossák, ha erre nincs lehetőség, két-három nap késleltetéssel akár együtt is moshatják a ruhákat a családtagokéval.
  • Szemét: Természetesen a karantén idején a sze­metet sem vihetjük ki, ugyanis még ennyi időre sem hagyhatjuk el az otthonunkat. Ha letelt a karantén, akkor pedig tegyük duplafalú zsákba a felgyülem­- lett hulladékot, és pihentessük, mielőtt a közös szemetesbe dobjuk!

Otthon is jól jöhet a maszk: a beteg a család többi tagjától térben és időben is különüljön el. Ha van külön szobája, tartózkodjon ott! Ha elhagyja a szobát, vegyen fel maszkot!

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors