A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – november 21.

A LEGFONTOSABB HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KORONAVÍRUS-HÍREK

4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő.

***

A világon 57 517 850 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 371 589, a gyógyultaké pedig 36 825 360 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

***

Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még többen haljanak meg a fertőzésben, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa. A szakember a vírustagadókról is beszélt: reméli, hogy ahogy halad előre a járvány Magyarországon, egyre kevesebb ember lesz, aki azt hiszi, a koronavírus nem veszélyes.

***

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy budapesti székhelyű magáncég weboldalán olvasható felhívás miatt, amelyben ötezer forintért kínálnak előfoglalási jogot egy jövőbeni, egyelőre nem létező koronavírus-vakcinára a világjárvány idején.

***

Sokakban kérdések merültek fel a járványhelyzet miatt bevezetett intézkedések kapcsán. Ezekre a mindenkit érintő kérdésekre ad választ Szentkirályi Alexandra a Kormányinfó Plusz keretein belül.

***

A koronavírus-járvány miatt idén a világ minden táján másképp telnek majd az ünnepek. Egyre több országban szólítják fel arra a lakosságot, hogy ezúttal csak szűk körben ünnepeljék a karácsonyt, nehogy még jobban terjedjen a vírus. A Bors friss járványügyi körképét itt olvashatják el.

***

Magyarország minden lehetőséget megragad, hogy felvegye a harcot a világot rettegésben tartó koronavírus-járvánnyal szemben. Hajszálnyira vagyunk a vakcinától, dübörög a vérplazmaterápia, a betegség ellen hatásos gyógyszerek gyártásában pedig önellátásra törekszünk, amiket az országban mindenhol elérhetővé tesznek.

***

Gyengül a járvány Csehországban. Az új igazolt koronavírus-fertőzések száma pénteken 3000 alá süllyedt, és mintegy 700-al volt kevesebb. Csökkenő tendenciát mutat a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is. Jelenleg mintegy 6300 ember van kórházban, ami október vége óta a legalacsonyabb szám.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

Ha valakiről, hát Varga Vandáról nyugodt szívvel elmondható: a koronavírus-frontvonalon harcol. A Covid-osztályon dolgozó nővér már tavasszal is a vörös zónában küzdött a betegekért, így – mint elárulta – nem is az volt számára a kérdés, hogy ő maga elkapja-e a vírust, csupán az, hogy mikor.

***

Az intenzív osztályokon dolgozó svájci orvosok társasága (SGI) arra kéri a koronavírusnak leginkább kitett embereket, hogy írják össze az ápolásukkal kapcsolatos elvárásaikat arra az esetre, ha menthetetlenül megbetegednének, mert ezáltal enyhíteni tudnák a nyomást, amely a kórházak intenzív osztályaira nehezedik most, a járvány idején.

***

Bármennyire is szeretné azt mondani, hogy minden rendben, sajnos nem alakul jól Gergely Róbert éve. A színész-énekes a koronavírus-járvány miatt búcsút mondhatott a fellépéseknek. Nem bírja már a tétlenséget és bizony a tartalékai is fogynak, ezért most munkát keres és akár futárnak is beállna.

***

November 9-én 76 éves korában koronavírusban életét vesztette az milánói pék, aki a járvány kirobbanása után minden nap több kosár kenyeret, pizzát és péksüteményt rakott ki az üzlete elé, hogy ezzel segítsen azokon, akiknek veszélybe került a megélhetésük. Gianni Bernardinello gészen addig minden nap bement a pékségébe sütni, amíg le nem betegedett, hiába könyörögtek neki a családtagok, hogy ne tegye, mert veszélyezteti az egészségét.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors