Koronakörkép: Veszélyben a ka rácsony a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt idén a világ minden táján másképp telnek majd az ünnepek. Egyre több országban szólítják fel arra a lakosságot, hogy

ezúttal csak szűk körben ünnepelje a karácsonyt, nehogy még jobban terjedjen a vírus.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtökön hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezéséhez idén visszafogott ünneplésre van szükség.

– Nincs puszilkodás, nincs egymás ölelgetése, kerülni kell a nagy vacsorákat szenteste. Józan ésszel kell ünnepelni – mondta a kormányfő, aki szerint az egy hét korlátok nélküli ünneplésnek beláthatatlan következményei lehetnek, mert a járványgörbe januárban ismét megugorhat.

Idén sokan töltik majd egyedül az ünnepeket © Shutterstock

Olasz sajtóértesülések szerint az utóbbi hetekben bevezetett korlátozások december 3-ai határideje után a hatóságok enyhíteni fognak, ha ezt a járványgörbe megengedi, hogy segítsék a kereskedelmet és a vendéglátást. A karácsonyi ünnepek alatt azonban ismételt szigorításra készülnek az országon belüli mozgás, családi összejövetelek fékezésére. Az Egyesült Királyságban is enyhítéseket fontolgatnak az ünnepek alatt, amennyiben a most életben lévő korlátozásokkal sikerül kilapítaniuk addigra a járványgörbét.

– Természetesen nem lesz normális karácsonyunk, biztosan lesznek korlátozások. De reméljük, hogy addigra enyhíthetünk az intézkedéseken – közölte Matt Hancock brit egészségügyi mi­niszter.

Hozzátette, hogy jelenleg Skócia, Wales és Észak-Írország vezetésével tárgyalnak, hogy az ünnepek idején szabadon lehessen utazni az Egyesült Királyság területén. A miniszter bejelentését azóta több szakértő kritizálta, szerintük idős rokonainkkal együtt ünnepelni „csak olaj lenne a tűzre”, tekintve hogy idén az ünnepek után, januárban indult terjedésnek a vírus Európában.

– Annak semmi értelme, hogy karácsonykor boldogan ünnepelünk, aztán januárban, februárban el kell temetnünk a szeretteinket. Komolyan át kell gondolnunk, mi­ként karácsonyozunk idén – figyelmeztetett a Bristoli Egyetem járványügyi szakértője, Gabriel Scally.

Belehalt az egyházfő

A szerb ortodox egyház feje, Irinej pátriárka is a koronavírus áldozata lett. A kilencvenéves egyházfőt no­vember 5-én szállították kórházba, állapota szerdáig stabil volt, majd romlásnak in­dult. Irinej pátriárka november elsején részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele.

© AFP

Amfilohijét nyitott ko­porsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták. A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be. Szerbiában háromnapos gyászt hirdettek. Új német rekord Németországban pénteken ismét rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma. 24 óra alatt 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. Ez 106-tal több, mint az előző csúcsérték, az egy héttel ezelőtt regisztrált 23 542. Az új esetekkel együtt eddig 879 564 igazolt fertőződést re­gisztráltak Németországban, és 13 630-an haltak meg.

A horvátok szigorítanak

Szombat éjféltől három hétig újabb szigorítások lépnek életbe Horvátországban: csökkentik a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását, és bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket. Zágrábban tömeges tesztelésbe kezdenek, hogy kiszűrjék a tünetmentes vírushordozókat. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2958 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 96 837-et. Az elmúlt napon 57 ember halt bele a betegségbe, ami újabb rekordot jelent, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1257-re emelkedett.

Javul a helyzet a cseheknél

© Reuters

Csehországban csütörtökön 6471 új igazolt koronavírus- fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, amely 1402-vel kevesebb, mint egy hete volt. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint valószínű, hogy jövő szerdán az általános iskolák tanulói visszatérhetnek az iskolapadokba – jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. Az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lépne életbe, a köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnének együtt.

Otthoni hálaadás

© AFP

Az Egyesült Államokban közeledik a hálaadás ünnepe, amely idén november 26-ára esik. Az amerikai járványügyi hivatal (CD) azt kérte, hogy az ünnep idején, amikor általában sokat utaznak és családi találkozókat tartanak az emberek, ezúttal a koronavírus-járvány miatt maradjanak otthon. Az Államokban az utóbbi egy hétben több mint egymillió fertőzöttet regisztráltak.

Nem javul az osztrák helyzet

© AFP

A héten már másodszor haladja meg a 100-at a koronavírusban elhunytak száma egy nap alatt Ausztriában. Nyugati szomszédainknál a péntek reggeli adatok szerint 6668 új fertőzöttet re­gisztráltak, és 108-an haltak bele a szövődményekbe – ez csak eggyel kevesebb a szerdai halálozások számánál, ami re­kordnak számított Ausztriában.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors