Itt a jövő

Kezdjünk el aggódni? A mesterséges intelligencia hozzáfér mindenhez, ami a telefonunkon van

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.06.19.

Olyan újítást dob piacra az Apple, amelyre milliók vártak. Az Apple Intelligence hamarosan érkezik a cég készülékeire, ám olyan képességet adtak a mesterséges intelligencia (MI) kezébe, ami miatt sokan aggódnak.

Új korszakot nyitott az Apple, amikor június 10-én este a legújabb fejlesztésével előrukkolt. Ledobták a technológiai atomot az Apple Intelligence-szel, ám egyúttal Pandora szelencéjét is megnyitották sokak szerint.

Az Apple forradalmi újítással rukkolt elő /
Az Apple forradalmi újítással rukkolt elő. A kérdés: jó ez nekünk? / Fotó: Shutterstock 

Milliók hegyezték a fülüket az új MI híre hallatán. Az eredmény monumentális: a korábban ismert iPhone-okat ideje elfelejteni, mert egy kész digitális asszisztens született! A cég MI-je a mobilokon játszi könnyedséggel lesz képes generálni szöveget, összesítéseket készíteni, vagy épp átfogalmazni dolgokat a mobilunkon. Ez maga az Apple MI-varázslat: legyen szó e-mailről, dokumentumokról vagy egy teljes weboldalról, az újítás harmadik kézként lesz jelen. Az új MI forradalmi lesz az Apple eszközein: telefonhívás kezdeményezésére, vagy épp egy telefonszám lementésére is képes. 

Sokan félnek amiatt, hogy így adathalászok kezébe is kerülhetnek az érzékeny adatok.

– Az Apple-nek mindig is az adatvédelem volt az első. Egy olyan biztonságos rendszert alkottak meg most, amiben a kifejlesztett műveleteket, az egyéni adatok felhasználásával a saját zárt rendszerükben hajthatják végre az emberek, a telefonjukon. Más cégek felhőben teszik ezt, szemben az Apple-el, aminek saját, szintén zárt felhőrendszere van – mondta Keleti Arthur kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója lapunknak, utalva rá, hogy az új mesterséges intelligencia szupervédett rendszerben működik. 

 Digitális testőr 

 A MI biztonságos megoldás.

– húzta alá a szakember, hozzátéve: 

Amikor a mesterséges intelligencia keres a telefonszámok között, az pont olyan, mint amikor az Apple algoritmusának alkalmazásával keressük azokat.

A MI a biztonságot fokozza, ehhez ismernie kell a környezetet, amit véd – magát a telefonban halmozódó érzékeny adatokat. 

Ha olyan dolgok vannak az e-mail vagy más üzenetben, amelyek a MI ismeretei szerint akár veszélyesek is lehetnek, a mesterséges intelligencia megfelelő védelemmel tud reagálni. Ehhez a MI-nek ismernie kell a felhasználó adatait, a MI az Apple-nél a felhasználó személyi testőre

 – magyarázta keleti Arthur.  

 Sok új funkció, sok kérdés 

 A MI-t sok érzékeny adatra eresztik rá. Arra, hogy a MI vajon képesre lesz-e a banki alkalmazásokon keresztül utalni pénzt, a szakember kevés esélyt lát. 

– Szinte biztos, a banki alkalmazásokhoz az Apple nem engedi a MI-t hozzáférni, mert az elég érzékeny terület. Az ezt követő újításban már azonban a MI látni fogja a telefonképernyő tartalmát, hogy abból is tudjon dolgozni és segíteni. Mondjuk megkérheted majd a MI-t, hogy segítsen benne, melyik gombot kell egy adott művelethez megnyomni – mondta a jövőkutató, aki szerint izgalmas időszak előtt áll a mobilvilág.

Létrehoztak egy saját, biztonságos keretet az adatok védelmére, amelyben a MI mozog. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a MI funkcióinak melyik részét kapcsolhatja ki a felhasználó magától.  Az Apple Intelligence-nek ki kell még állnia az éles próbát, hogy valóban biztonságos-e. Ez akkor derül ki, amikor a telefonokon megjelenik. Szerintem nem kell aggódnia az embereknek, az elmondottak alapján jól kidolgozott védelmet kapnak az eszközök

 – zárta szavait a szakértő. 

Az Apple Intelligence az iPhone 15 Prón és az iPhone 15 Pro Maxon lesz rajta, és az M-szériás chippel rendelkező iPadeken és Maceken. Az új szériákon ősztől lesz elérhető.  

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek