kvóta

A városi sportágak legjobbjai ejtik ámulatba a hétvégén Budapestet

GUY

Létrehozva: 2024.06.20.

A sportrajongók már számolják vissza a napokat az idei párizsi olimpiáig, ahol ismét új sportágak debütálnak, hogy a fiatalokat jobban bevonzzák. A falmászás mellett a BMX freestyle versenyzők, a gördeszkások, valamint a breaktáncosok szerezhetnek még indulási jogot a játékokra. Minderre ráadásul Budapesten lesz lehetőségük.

Négy sportágban összesen csaknem 500 versenyző mérkőzik meg június 20-a és 23-a között a városi sportágak Olimpiai Kvalifikációs Sorozatának második, egyben utolsó állomásán, a budapesti Ludovika Campuson. A BMX Freestyle park versenyszámát, a sportmászást, a gördeszkát és a breakinget felvonultató sporteseményen 18 olimpiai érmes is részt vesz, akik a budapesti állomáson mérik össze tudásukat utoljára a párizsi olimpiai játékok előtt. Így nem túlzás azt állítani, hogy a világ legjobbjait láthatjuk majd a Ludovika Campuson ezen a hétvégén.

Ilyen és hasonló trükköket láthat majd az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat utolsó, budapesti állomásának közönsége / Fotó: Kieran Cleeves for OIS/IOC

A kétfordulós kvalifikációs sorozat első körét még májusban, Sanghajban rendezték meg. Az ottani állomáson a magyarok közül a BMX-es Kempf Zozó a 21., a breakes Szarvák Csenge a 34., míg Lobontiu Menotti Noris a 38., a sportmászó Tusnády Nimród pedig a 44. helyen végzett. Őket is láthatjuk, értük és az olimpiai kvótaszerzésükért is drukkolhatunk majd a fővárosban csütörtöktől vasárnapig.

Ami az ötkarikás kvótákat illeti: a selejtező sorozatból a sportmászás gyorsasági versenyszámában öt női és öt férfi, ügyességi és nehézségi mászásban pedig tíz-tíz versenyző szerezhet olimpiai indulási jogot. A breakeseknél hét-hét, a BMX Freestyle park számaiban hat-hat, míg a gördeszkásoknál a park és az utcai versenyszámokban összesen 40-40 sportoló szerezhet biztos indulási jogot az idei nyári, párizsi olimpiára.

A gördeszkások mellett a breaktáncosok, a BMX freestyle versenyzők, valamint a falmászók is utoljára szerezhetnek olimpiai indulási jogot Budapesten

De nem csupán a sportélmény miatt lesz érdemes kilátogatni az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomására: a rendezvény sokkal több lesz egy kvalifikációs versenynél. Az Urban Festival keretében ugyanis a helyszínen felállított színpadon bemutatkoznak a hip-hop, a rock, illetve a surf-punk zenei irányzatok, de lesz még DJ párbaj, és szájdobolás show, azaz beatbox is. Igazi fesztiválhangulat és látványos verseny várja tehát az érdeklődőket június 23-ig a magyar fővárosban.

A budapesti versenyekre, illetve a köréjük szerveződő zenei és családi fesztiválra a belépés ingyenes. Az esemény zárónapja, június 23-a egyben a Nemzetközi Olimpia Napja is, amelynek keretében a Magyar Olimpiai Bizottság jóvoltából magyar olimpikonokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A budapesti verseny részleteiről minden információ megtalálható a https://olympic-qualifier-series.hu oldalon.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek