Példakép

"Tudom, mi vár rám" – fekve érettségizett a halálos beteg Nárcisz

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.05.27.

Akaratereje egészen az érettségiig repítette a 17 éves Lisztes Nárciszt, aki betegsége miatt speciális körülmények között, fekve adott számot tudásáról. Nárcisz története jól példázza, hogy nem létezik lehetetlen.

Lisztes Nárcisz történetet borzasztóan megrendítő, ám mégsem sajnálatot, sokkal inkább csodálatot vált ki embertársaiból. A 17 éves, halálos beteg kislány ereje, pozitív kisugárzása, céltudatossága ámulatba ejtő. Lisztes Nárcisz 17 éves korában, ágyhoz kötött SMA betegkén május 13-án előrehozott érettségi vizsgát tett, ami világszinten is egyedülálló.

Nárciszt tárt karokkal várták iskolájában Fotó: Facebook

Nárciszról 8 hónapos korában derült ki, hogy SMA beteg, ekkor orvosai csupán néhány évet jósoltak neki. A gerinc eredetű izomsorvadás egy ritka, örökletes betegség, melyre akkoriban még semmilyen gyógymód nem volt. Nárcisz élete maga a csoda, amit édesanyja szerint akaraterejének és az őt körülvevő szeretetnek köszönhet. A 17 éves lány 4 éve kap kezelést, ám ezzel életét csak meghosszabbítani lehet. Bár a fiatal lány tisztában van végzetével, szorgalmasan tanul, hiszen tudja, fizikai korlátai miatt hátralévő életében csak az eszére számíthat.

Lisztes Nárcisz harmadéves a Dunaújvárosi Rosti Pál Gimnáziumban, ám osztálytársait május 13-án láthatta először, amikor előrehozott érettségi vizsgát tett digitális kultúrából. Nárcisz magántanuló, ám tanárai szerint szorgalma korát és állapotát is meghazudtolja.

Nárcisz számára nem létezik lehetetlen Fotó: Facebook

Korábban egy intézmény sem fogadta Nárciszt, pedig az általános iskolát is kitűnővel végezte

– meséli lapunknak Adrienn, Nárcisz édesanyja, aki végtelenül büszke lányára, akire idén még egy biológia érettségi is vár. Adrienn hálával a szívében mesélt Nárcisz iskolájáról, tanárairól és az osztálytársakról, akik tárt karokkal fogadták a 17 éves lányt: nem csak, hogy lehetővé tették, hogy Nárcisz fekve, egy laptopon vizsgázzon, hanem szállást, sőt vacsorát és reggelit is biztosítottak nekik.

Adrienn azt is elárulta, hogy mind eddig olyan SMA-s diák még nem érettségizett Magyarországon, aki nem speciális iskolában tanul, így az Oktatási Hivatal számára is külön feladatot jelentett a különleges protokoll kialakítása. Nárcisz nagyon izgatott az érettségik miatt, ugyanis az a célja, hogy egyetemre mehessen.

Tudom, mi vár rám, éppen ezért arra fókuszálok, ami igazán fontos. Én nem fogok megélni a két kezem munkájából, ezért tanulnom kell

– magyarázza lapunknak Nárcisz, aki szomorú sorsát bátorsággal viseli, sőt konkrét útba igazítást is adott már édesanyjának arra az esetre, ha megtörténik az elkerülhetetlen tragédia. Nárcisznak 3 testvére van, akik mindannyian ki vannak képezve Nárcisz ellátásával kapcsolatban.

Nárcisz kanapén fekve, laptoppal érettségizett le informatikából Fotó: Facebook

Itt soha sem unatkozik senki! Bármelyik testvére el tudja látni, rá tudják tenni az éjszakai lélegeztetőgépre

– magyarázza Adrienn, akitől megtudjuk, hogy Nárcisz tüdeje 8 évvel ezelőtt összeomlott, így most egy gégemetszésnek köszönhetően képes csak lélegezni, ám éjszakára kötelezően lélegeztetőgépre kell kötni. Nárcisz hatalmas akaraterejét az is bizonyítja, hogy a gégemetszés után újra meg kellett tanulnia beszélni, ám a fiatal lány ezt az akadályt is gond nélkül vette. Adrienn minden erejével azon van, hogy gyermeke vágyait teljesíthesse, hiszen nem tudja, mennyi adatik még meg számára.

Anyának hála, már 10 évesen repültem helikopteren, de most minden vágyam, hogy repülőgépen is repülhessek

– meséli Nárcisz, akinek nagy álma válna valóra, egy repülőgépes külföldi utazással, ám mivel utazni is csak fekve tud, ez nehezen kivitelezhető számára. Nárcisz édesanyja rendkívül hálás a sorsnak, hiszen úgy látja, gyermeke azért képes rácáfolni az orvosok prognózisára, mert irigylésre méltó belső hajtóerő dolgozik benne, ami példaértékű lehet minden ember számára. Ha te is szeretnéd segíteni Nárcisz tanulmányait, itt megteheted.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek