Utóhatás

Nagyot zuhant az IQ-szintjük azoknak, akik átestek a Covidon - mutatjuk a kutatás részleteit

E. R. A.

Létrehozva: 2024.04.23.

A legújabb tudományos kutatás szerint súlyos következménye volt azoknál az értelmi képességeikre, akik átestek a koronavírus fertőzésen.

Csúnyán alul teljesítettek az IQ-teszten azok a személyek, akik átestek a koronavírus fertőzésen. A szakértők szerint koránt sem biztatók a számok. A Lancet orvosi folyóiratban megjelent új brit tanulmányban a koronavírus-fertőzöttek intelligencia szintjét mérték meg.

A volt koronavírusosoknak az intelligenciájára is kihatott a betegség. De hogy lehet ez? /
A volt koronavírusosoknak az intelligenciájára is kihatott a betegség. De hogy lehet ez? / Fotó: NMK-Studio /  Shutterstock 

Több mint 112 ezer beteg adataiból jött ki a riasztó eredmény, amely szerint azok, akik megfertőződtek a koronavírussal, alacsonyabb értékeket értek el a hagyományos Intelligencia-teszteken, mint azok, akik megúszták a vírust. A vírusfertőzéssel kórházba került betegek produkálták a legrosszabb eredményt, ráadásul még azoknak is romlott a kognitív képessége, akik csak enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, ellentétben azokkal akik nem kapták el a betegséget. A kutatás szerint, akik intenzív osztályon kötöttek ki, az IQ-teszten átlagban 9 ponttal alacsonyabb volt a teljesítményük a vizsgákon. A long-covidon (hosszú covid) átesetteknek sem volt fényesebb a pontszámuk: ők 6 ponttal, az enyhe covid-fertőzést kapott betegek pedig két ponttal alacsonyabb számot értek el a vírust el nem kapóknál.

Volt, akinél a fertőzés után nagy mértékben romlott az IQ-szint /
Volt, akinél a fertőzés után nagy mértékben romlott az IQ-szint / Fotó: Srdjan Randjelovic /  Shutterstock 

A tanulmány szerint, akik az eredeti Covid-vírustörzssel fertőződtek meg, azok produkálták a legrosszabb eredményeket, míg a későbbi, jóval gyengébb Omicron variánst elkapóknál elenyésző volt a romlás mértéke. A kutatók hozzátették, hogy a vakcinázás hatása is befolyásolhatta az eredményeiket.

Meglehetősen ijesztőek a számadatok.

- mondta Adam Hampshire professzor, a tanulmány vezető szerzője a DailyMailnek, míg Benedict Michael professzor, a Liverpooli Egyetem fertőzésekkel foglalkozó laboratóriumának igazgatója azt mondta, hogy:

egyértelműen egy nagyon súlyosan érintett csoportról van szó.

A professzor szerint úgy tűnik, hogy a vírus nem az agyat fertőzte meg, hanem a szervezet másodlagos következménye, amely potenciálisan az erekre hat, és csökkenti az oxigénáramlást. A kutatók szerint továbbra sem világos, hogy a Covid-betegek agya képes-e a fertőzés előtti állapotra regenerálódni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek