pénz

Te visszaadod a talált pénzt? Ha nem, ez vár rád - videó

Létrehozva: 2023.09.25.

A müncheni pályaudvaron 1000 eurót talált egy férfi a földön. Bár nagy volt a csábítás, hogy megtartsa, mégis átadta a talált pénzt a rendőrségnek. Utánajártunk, mit tennének a magyarok és mi a következménye annak, ha valaki megtartja, amit talált.

Léteznek még becsületes emberek! A müncheni központi pályaudvarom 1000 eurót talált egy 48 éves férfi a földön, aki átadta azt a rendőrségnek. A zsaruk a pályaudvar kameráinak felvételei alapján beazonosították a pénz jogos tulajdonosát. Svájc felé indult a vonat, az után futott egy idős hölgy, akinek a zsebéből a nagy igyekezetben kiesett a pénz, öt darab 200 eurós. A rendőrök értesítették a mozdonyvezetőt, aki szólt az utasnak, hogy az elvesztett pénzt a müncheni pályaudvaron át tudja venni a rendőröktől.

Man,Is,Having,A,Backpack,Behind,His,Back,With,A
 Ha a pályaudvaron pénzt, esetleg csomagot talál valaki, akkor a forgalmi irodán kell jelezni, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel. Fotó: NaruFoto

Mi a teendő, ha pénzt találunk az utcán?

Szép dolog a becsületesség, de nemcsak emiatt érdemes visszaadni a talált pénzt. Utánajártunk, Magyarországon mit ír elő a jogszabály a hasonló esetekre. Nos, 

amennyiben a becsületes megtaláló nem tesz meg mindent, hogy a pénz visszakerüljön a jogos tulajdonosához, akkor akár egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.


A Polgári Törvénykönyv szabályozza, mi a teendő a talált dologgal, legyen az pénz - az összegtől függetlenül - vagy bármilyen más talált tárgy. Mindent meg kell tennünk a valódi tulajdonos felkutatására, és ha ez sikertelen, a végén akár miénk is lehet a megtalált pénzt vagy tárgy. A jogszabály ugyanis azt mondja, hogy amennyiben nem jelentkezik a talált tárgyért a tulajdonos, vagy nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az az övé, akkor többnyire a megtalálóé lehet. 

Ha tudjuk, hogy ki hagyta el a pénzt, tárgyat, akkor nincs más dolgunk , mint visszaadni. Ebben az estben nem kell bejelenti egyik hatósághoz sem. 

Amennyiben bankautomata nyílásában találunk pénzt, abban az esetben a rendőrséget kell értesíteni.

Ha ismeretlen a tulajdonos, akkor a legfontosabb, hogy hol találtuk a pénzt vagy tárgyat. Ha közterületen, akkor az illetékes jegyzőnek kell átadni. Ha nem jelentkezik a jogos tulajdonos három hónapon belül, akkor a megtaláló megkaphatja a talált tárgyat, ha nyilatkozatot tett arról, hogy igényt tart rá.  Ekkor a tárgy azonban még nem kerül a tulajdonába, azt csak használhatja. Tulajdonosává csak akkor válik, ha a jogos tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik. 

A talált pénz vagy tárgy leadásáról minden esetben jegyzőkönyvet kell kiállítani és abból egy példányt kell kapnia a becsületes megtalálónak is. 

Ha intézményben vagy bevásárlóközpontban találunk valamit, akkor a vezetőségen kell leadni, ha közlekedési eszközön, akkor a közlekedési társaság forgalmi irodáján és ha nem találják meg a jogos tulajdonost, akkor az állam tulajdonába megy át.

Más elbírálás alá esik, ha műemléki értékű ritkaságot vagy jelentős értékű vagyontárgyat, nagy összegű készpénzt találunk. Ezt "kincstalálásnak" nevezi a jog és az államnak kell felajánlani, de a becsületes megtalálót jutalom illeti meg, ami általában a tárgy értékének egyharmada.
A Ripost járókelőket kérdezett, mit tennének, ha pénzt vagy értékes tárgyat találnának. A megkérdezettek többsége megpróbálná megkeresni a tulajdonosát, és ha nem találja, bevinné a rendőrségre. 

Nézd meg, mit mondtak az emberek!

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16755942_auto_resized.jpg
origo.hu

Hiába várták a milliárdos Jákob Zoltánt a cége buliján, nem ment el, aztán váratlan dolog történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757901_auto_resized.png
metropol.hu

Fontos bejelentést tett a BKK, ennek sokan nem fognak örülni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758026_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiderült, hány óra alatt fő tökéletesre a kocsonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757888_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kerkez Milos ezért lehet sokkal boldogabb most, mint Szoboszlai Dominik + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22800_resized.jpg?avcount=1702229709
origo.hu

Gondolatban már elköltötte a 20 millió forintos fődíjat a Sztárban sztár leszek! énekesnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758278_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitört a pánik az M3-as metróállomáson: szörnyű baleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22690_resized.jpg?avcount=1702229709
mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Van két csillagjegy, akiről sosem gondolnád, de hátba fog szúrni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22728_resized.jpg?avcount=1702229709
life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/B0RDPsXnFJ9jRIIOD1fOOkXyW5NadOJRbiMXSzNf37k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5NTZlMTIyOTE5YzRhYmU4MjEyZjUxMTEwNWUyOTM1.jpg
Szívszorító

Lánya végignézte a szalagavatón elhunyt kiskunhalasi tanár haláltusáját

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/SKjRqUU-A_2ySNw7SbIQOEACdsWUHY6KEsWvHP3AGeM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3ZDYzMWY2OWVkYjQxMTU4YjYxMDU1ZWQ3NzNlZTAw.jpg
Nobel-díj

Fotókon a pillanat: meghatódva vette át a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc