Baleset

Sorstárs üzent a nagykanizsai balesetben megsérült férfi családjának: "Fontos, hogy beszéljenek hozzá!"

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.09.20.

Lapunkon keresztül üzent egy édesanya a nagykanizsai munkahelyi balesetben megsérült férfi édesanyjának. Anita gyermekét évekkel ezelőtt 10 napig tartották mesterséges kómában, mialatt Attila érzékelte a kórházban a család jelenlétét. Az asszony szerint fontos, hogy Péterhez is folyamatosan beszéljenek a szerettei.

Mint arról a Bors beszámolt, súlyos munkahelyi balesetet szenvedett egy 34 éves családapa egy nagykanizsai gumiszervízben. Péter a sérülései következtében elvesztette bal lábát és fél szemét, emellett több csontja is eltört. A kórházban egyelőre mesterséges kómában tartják.

Az orvosok hamarosan felébreszthetik Pétert. Fotó: Pexels


A Péterről szóló írásunkat egy betegen született férfi édesanyja is olvasta, és fontosnak érezte, hogy megossza tapasztalatait a bajba jutott családdal.
 

A 26 éves Ákos fiam  oxigénhiányosan született. Kerekesszékben éli az életét, de kiegyensúlyozott ember lett belőle. 10 éve egy nagyon súlyos gennyes tüdőgyulladással kórházba került, és 10 napig mesterséges kómában tartották. A felébresztése után azonban elmondta: tudatában volt, hogy ott voltunk mellette

 – mesélte Anita.
- Fontos, hogy Péterhez is beszéljenek a  szerettei, hiszen sokat hall belőle! Mindig mondják el, hogy éppen ki van vele és milyen nap van, milyen vidám dolog történt a családban. A mesterséges kómában fekvők gyakran sok mindent hallanak és érzékelnek a környezetükből, csak a szemüket nincs erejük kinyitni. Ez akkor különösen igaz, amikor elkezdik az altató dózisát csökkenteni – szögezte le az édesanya, aki azt javasolja, hogy a család mindenképpen legyen Péter közelében, amikor felébresztik.

Egy szakértő a Borsnak kifejtette, hogyan lehetséges, hogy a mesterséges kómában levő betegek hallják, mit mondanak a környezetükben:
-  A betegek erős kábító és altató hatású szereket kapnak. Az egyik rossz adagolása előidézhet ilyet, de a gépek riasztanak, ilyenkor pedig a dózist növelik. A két hatóanyag hallucinációkat is okozhat, vagyis páciens álmodik. Ebből következik, hogy a mesterséges kómában fekvő ember vagy ténylegesen hallja, vagy képzeli, hogy szólnak hozzá. A beteg ébresztése során az említett anyagok mennyiségét apránként csökkentik.  Ilyenkor már elvárható, hogy a beteg észlelje a környezetéből származó ingereket.
Pétert a szerettei folyamatosan látogatják. Az orvosok a tervek szerint szerdán felébresztik, addig pedig állandó felügyelet mellett tartják. Miután magához tér, szembesülnie kell majd a balesete következményeivel, vagyis, hogy meg kell tanulnia egy lábbal és egy szemmel boldogulni. 

A gyakorlat szerint ezt a betegnek és a hozzátartozóknak is a szakorvos mondja el. Péter az intenzív osztályról valószínűleg rehabilitációs osztályra kerül, ahol szakemberek foglalkoznak vele, és pszichológus is segít mentálisan feldolgozni a következményeket.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek