Elképesztő fordulat

Megdöbbentő állítás a szakértőtől: Még ma is élhetne a veronai busztragédia 16 áldozata

H.Á.

Létrehozva: 2023.05.18.

Elkerülhető lett volna, hogy a hat éve bekövetkezett busztragédia életeket követeljen.

2017-ben egy magyar iskolai kirándulás szörnyű tragédiával végződött. A francia hegyekből hazatartó középiskolásokat szállító busz felborult, a baleset következtében 16 fiatal vesztette életét. Mindez a legutóbbi trágyaláson elhangzottak szerint elkerülhető lett volna. Mert ahogy a kirendelt szakértő megállapította: 

A védőkorlát túl közel van az oszlophoz

A kiégett autóbusz a veronai csomópontnál a korlát egy darabjával Fotó: VIGILI DEL FUOCO HANDOUT

De mit is jelent, hogy megmenekülhettek volna az áldozatok?

A korlát egy speciális technikai rendszer által működik. Nemcsak az számít tehát, hogy milyen az autópálya korlátja, hanem az is, hogy az megfelelően legyen felszerelve. Carlo Giuliani professzor hétórás prezentáció keretében elemezte a történteket, mely során erre a következtetésre jutott.

A szakértő szerint minden egyes áldozat kivétel nélkül hazajöhetett volna, ha a korlát szabályszerűen lett volna felszerelve.

Egyelőre csak a magyar sofőr ül börtönben

A történtekért eddig csak a sofőrt találták felelősnek, aki a veronai ügyészség vádirata alapján többszörös emberölés miatt 6 év börtönbüntetést kapott.

A jelenleg is folyamatban lévő tárgyalások várhatóan 2023. októberében érnek majd véget. A mostani tárgyalás alkalmával vizsgálat folyik a többi vádlott ügyében, akiket többszörös közúti emberöléssel vádolnak. Ők a korlátot felszerelő két technikus és a három közlekedési szaktanácsadó.

Rosszul szerelték fel

Carlo Giuliani professzor hangsúlyozta, hogy a korlátokat nem megfelelően helyezték el. A szakértő véleménye szerint azokat a funkciójukhoz mérten hibásan tették fel, ezért a busz becsapódásakor nem volt elég hely ahhoz, hogy a korlát tágulni és deformálódni tudjon, mely során a rá ható erőt elvezeti, ezzel csökkentve a buszra nehezedő erőhatásokat.

Mint ismert, a baleset az A4-es sztráda 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében történt. Az autóbusz a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállította. A jármű éjszaka tért le az útról, és fékezés nélkül pálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy híd pillérének csapódott, végül kigyulladt és porig égett.

Másutt is életveszélyes a korlát

Az ügyészség szakértőinek elemzése alapján azok lehetnek a baleset felelősei, akik az építési területen dolgoztak, megtervezték, felszerelték és leellenőrizték a korlátot, valamint magát a munkát. Ezen kívül az autópálya azon szakaszának kezelője is az lehet.

A tárgyalások során az áldozatok családtagjai is jelen voltak, annak ellenére, hogy ez már a sokadik tárgyalás volt.

A Corierre del Veneto információi szerint a családok tagjai egyelőre elégedetlenek amiatt, hogy még mindig nem tudták teljesen lezárni az ügyet és megtalálni a halálos buszbaleset felelőseit. Ez ugyanakkor egy kicsit enyhítheti mérhetetlen fájdalmukat.

A szakértő egyébként arra is rávilágított, hogy a korlátok felhelyezése valószínűleg nemcsak ott zajlott le szabálytalanul. Emiatt valószínűleg továbbra is rendkívül súlyos veszély áll fenn a további sztrádaszakaszokon is.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek