Alvás

Sokat elárul a kutyádról, milyen pózban alszik

Címkék
alváskutya

Létrehozva: 2023.05.20.

Ezt minden kutyásnak tudnia kell!

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is képesek a legkülönfélébb pózokban aludni, a változatos testhelyzetek pedig sok mindent elárulhatnak a házi kedvenceinkről. Ha a kutyánk éppen a hátán fekszik, akkor nagy valószínűség szerint jól érzi magát, míg ha a hasán henyél, akkor nagy rá az esély, hogy melege van – írja a Mirror. Lynne Fisher kutyakiképző több különféle alvás pozícióról rántotta le a leplet.

kutya, háziállat, eb, alszik, alvás, pihen, Pexels
Nem mindegy, milyen pózban szenderül el kis kedvencünk. Mind mást és mást jelent!  Fotó: Pexels

Az első az összegömbölyödés, avagy a "magzatpóz": Lynne Fisher szerint ennek a póznak történelmi hagyományai vannak. Mint mondja, régebben a kutyák, amikor veszély veselkedett rájuk, összegömbölyödtek azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudják magukat. Ez a póz ráadásul nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy az állat megtartsa a melegét, mint ahogyan az ember is hajlamos arra, hogy összegömböjödjön, ha éppen fázik.

A már említett hason fekvés a másik népszerű póz az ebeknél, amelynek a lényege az, hogy minél jobban megpróbáljon lehűlni a házi kedvencünk. Érdemes kiemelni, hogy ha azt látjuk, hogy a kutyánk egy hosszú séta után felveszi ezt a pózt, az nem feltétlenül a kimerültsége miatt van, hanem mert az állat megpróbálja ösztönösen szabályozni a hőmérsékeltét. 

A harmadik, az úgynevezett oroszlán póz, hasonló az előző pózhoz, de itt az állat nem teríti szét a lábait, hanem a végtagjait szorosan a testéhez húzza. Ez a póz sem feltétlen az alvásról szól, itt csupán csak az átmeneti pihenésé a főszerep, kuyánk valójában ilyenkor egész éber.

Az összebújós póz, azaz ha kedvencünk rajtunk vagy hozzánk bújva alszik el, szemlélteti a gazdi és az állat legközvetlenebb kapcsolatát, amely mögött teljes bizalom áll.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek