Aszteroida

Elárulta a NASA: hatalmas aszteroida száguld a Föld felé

P. E.

Létrehozva: 2023.05.27.

Az éppen felénk tartó aszteroida az eddigi legnagyobb.

Az eddigi legnagyobb aszteroida robog a Föld felé a NASA tudósítása szerint. A 2020 DB5 névre keresztelt űrszikla számítások szerint június 15-én fogja keresztezni a Föld pályáját, és felkerült a földközeli objektumok listájára.

aszteroida, világűr, meteor, űr, Shutterstock illusztráció
Fotó: Shutterstock

A hatalmas, 850 méter átmérőjű szikla körülbelül 9,51 km/s sebességgel fog elzúgni a Föld mellett. Annak ellenére, hogy viszonylag közel kerül a Földhöz, a NASA szerint nincs ok aggodalomra, semmilyen kárt nem fog okozni nekünk.

Az óriásszikla utoljára 1995-ben került a Föld közelébe, ezt megelőzően az 1960-as években járt hozzánk közel. Először 1905. május 28-án vették észre, amikor 10,59 km/s körüli sebességgel haladt. A NASA menetrendje szerint 2179. július 23-án látogat utoljára a Földre.

 

Ha azonban a dolgok rosszul mennének, és az aszteroida iránya a következő hónapban megváltozna, ami komoly aggodalomra adna okot a Földön, a NASA már készen áll egy aszteroidaromboló rendszerrel, miután 2022 végén sikeresen végrehajtották a tesztet. A tudósok egy rakétát lőnek a Földet fenyegető aszteroidába, amely kibillenti a pályájáról, így elkerülhető lesz az ütközés.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek