Árstop

Bevált a magyar árstop: 3-szor drágább a csirkemell Bécsben - videó

LA

Létrehozva: 2023.05.04.

Módosítva: 2023.05.04.

A Nyugaton nem alkalmazott árstopoknak köszönhetően itthon még mindig megfizethetők az alapélelmiszerek.

A kormány döntése értelmében Magyarországon június 30-ig érvényben maradnak a kijelölt alapélelmiszerekre vonatkozó árstopok, ezt követően pedig a nagy áruházláncoknak biztosítaniuk kell, hogy az alapvetőnek számító alapélelmiszerek közül több is akciós árakon legyenek elérhetők a vásárlók számára. Nyugat-Európában nincs árstop, így Bécsben a csirkemell ára közel háromszor annyiba kerül, mint Magyarországon. A Ripost ellátogatott egy bécsi áruházlánc üzletébe, majd idehaza megnézték ugyanannál a cégnél, hogy milyen árak vannak.

Bevásárlás
Fotó:   Pixabay

Sok termék ára nagyságrendileg ugyanannyi Bécsben, mint Magyarországon, de megállapítható: az árstopos termékek Magyarországon észrevehetően olcsóbbak.

A Ripost munkatársai a következő alapélelmiszerek árait hasonlították össze:

TermékOsztrák ár (euró*)Magyar ár (forint)
Csirkemell kilós ára12,99 euró (4870 Ft)1799 Ft
Pulykamell kilós ára14,99 euró (5620 Ft)3399 Ft
Olaj3,25 euró (1218 Ft)599 Ft
Cukor1,59 euró (596 Ft)239 Ft

*Az árakat a cikk megírásakor aktuális középárfolyamon, 375 forinton számolták. 

Az eredmény: egy családi körben eltöltött ebédhez szükséges bevásárlás esetében akár több ezer forinttal is kevesebb szerepelhet a blokkok alján, mint a nyugati szomszédunknál. 

Videó a bécsi bevásárlásról:

Június 30-ig maradnak az árstopok, de utána is lesznek akciós árak. A szankciós infláció letörése érdekében a kormány görög és francia példák alapján új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött: a jelentősebb bevétellel rendelkező üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi. Már meg is jelent az erről szóló kormányrendelet-tervezet, amiből kiderülnek a részletek.

A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

A rendelet értelmében 20 akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, ezek többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük. A kereskedő az akciózás időtartama alatt az érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek