Szívszorító

„Ha lehet, én leszek a kicsikém donorja" – külföldi májtranszplantáció vár a 2 éves Patrikra

K.D.R.

Létrehozva: 2023.04.17.

Kevesebb, mint egy hónapja van a Heves megyei családnak, hogy összegyűjtsék a műtét alatti kint tartózkodáshoz szükséges összeget. A szülők kétségbeesve kérik az emberek segítségét.

Kökény Hajnalka Tarnabodon él kisfiával, Kökény Patrik Noellel. A kicsi máján három hónapos korában két gócot fedeztek fel, ami mostanra odáig fajult, hogy a gyermeknek májtranszplantációra van szüksége. Mivel Patrik még csak két éves, így Németországban, Hamburgban kell őt megműteni, a kint tartózkodást viszont a családnak kell anyagilag fedeznie. Ez közel másfél millió forint, amit április végéig kell Hajnalkáéknak összegyűjteniük.

Patrikot sokáig egyedül nevelte az édesanyja, a nagyszülők segítségével. Fotó: Kökény Hajnalka

Az édesanya lenne Patrik élő májdonorja

Hajnalka nehéz helyzetbe került, hiszen Patrik édesapjával már a baba születése előtt megszakította a kapcsolatot. Sokáig egyedül nevelte a kisbabát, a nagyszülők segítségével, egy éve azonban már van párja, aki Patrikot saját fiaként szereti. A család számára a másfél millió forint összegyűjtése azonban szinte lehetetlennek tűnik. 

Magát a májátültetést finanszírozza az egészségügy biztosító, de a többi költséget, a kiutazást, a kinti megélhetést, ételt és egyebeket nekünk kell állni. Ebben a helyzetben viszont nincs ennyi pénzünk. Nagyon rövid időnk van arra, hogy ez most sikerüljön, hogy összeszedjem a pénzt

– nyilatkozta az édesanya kétségbeesve, aki a Borsnak azt is elmondta, nagy szegénységből jöttek a kicsivel, nem jó körülmények közül, így számukra ez a pénz rengetegnek tűnik. 

A műtét alatt ráadásul Hajnalka párja is kint kell, hogy legyen velük, hiszen az édesanya ragaszkodik hozzá, hogy ha alkalmas rá, akkor ő legyen a kisfia élő májdonorja. Az ehhez kapcsolódó műtéthez pedig kell plusz egy fő, aki segíti őt és Patrikot is. 

Patrik hasa a betegsége miatt feltűnően nagyobb, mint az egészséges kisgyermekeké. Fotó: Kökény Hajnalka

Csupán tejfehérje-allergiának tűnt az elején

Patrikot 3 hónapos korában vitték először az egri kórházba, majd szállították át onnan Miskolcra, ahol tejfehérje-allergiát állapítottak meg nála, valamint két gócot fedeztek fel a máján. Erre akkor azt mondták az orvosok, hogy előfordul gyakran és talán felszívódik. Patriknál azonban nem így történt. 

Patrik egyre rosszabbul lett, egy nyugodt éjszakánk sem volt. Nehezen vette a levegőt és a pocakja is egyre nagyobb volt. Pár hónap múlva vissza kerültünk Miskolcra, de akkor már az ultrahang több gócot mutatott a máján. Nagyon féltem, emlékszem az orvosok arcára, de főleg az altató orvoséra, aki rémülten mondta, hogy a kicsi nincs olyan állapotban hogy altatni lehessen...

– árulta el az édesanya a Borsnak.
Patrik még aznap felkerült az intenzív osztályra, majd mikor stabil lett az állapota egy MRI után kiderült, hogy még több góc lett Patrik máján és nőni kezdtek.

– Nem mondtak semmit csak annyit, hogy tovább kell szállítani Budapestre így kerültünk a Semmelweis Egyetem Gyógyászati Klinikájára. Másnap már jött a doktor és közölte velünk, hogy Patriknak egy anyagcsere betegsége van, az úgy nevezett tirozinémia – mesélte Hajnalka. Mint kiderült ezzel egy teljesen új étrendet kellett beépíteni Patrik életébe: csak fehérjementesen étkezhet, zöldségeket és gyümölcsöket ehet.

Az igazán szörnyű hír azonban a szövettan után érkezett, amikor kiderült, hogy a májon lévő gócok között kettő súlyosnak bizonyul, így teljes májátültetésre van szüksége Patriknak, nehogy májtumor alakuljon ki nála.

Patriknak és családjának másfél millió forintba kerülne a hamburgi kint tartózkodás. Fotó: Kökény Hajnalka

Hamburgban műtenék Patrikot

Patrik mivel még nagyon kicsi, csak Hamburgban tudják megműteni. Bár a májátültetést állja a TB, a kint tartózkodást a családnak kell anyagilag fedeznie. 

Teljesen megrémültem, ijesztőnek tűnt minden és összezavarodtam. Tele voltam kérdéssel és félelemmel, hogy hogyan fogjunk ezt megcsinálni... 

– mondta az édesanya, aki már intézi a papírokat, hiszen csak a német válaszra várnak, hogy mikor műtik a picit, akkorra pedig a pénznek meg kell lennie.

Még a szállás lefoglalásában sem tudnak segíteni nekünk addig, amíg legalább egymillió forint nincs a számlánkon, így kénytelen vagyok az emberekhez fordulni segítségért, hogy a kisfiamat megműthessék – nyilatkozta kétségbeesve az édesanya, akinek minden keresete elment eddig a számlák fizetésére és a megfelelő étrend és kezelések biztosítására kisfia számára. A határidő Hajnalkáék számára április vége, legkésőbb május eleje, amíg össze kell gyűjteniük a pénzt. 

Minden összeg óriási segítség a családnak

Az édesanya kétségbeesve próbálja összegyűjteni a szükséges pénzt, az idő azonban sürgeti őket. Arra kérik az embereket, hogy aki tud, bármilyen kis összeggel segítsen nekik, hogy gyermeküket ki tudják vinni Németországba és megműthessék, ugyanis betegségéből adódóan nagyon magas a rizikója a súlyos májkárosodásnak, májtumor kialakulásának.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714119011
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164221_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714119011
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714119011
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros