Elhagyatott

Kísértetjárta: elhagyatottan áll Etyeken az egykor népszerű gimi

K.D.R.

Létrehozva: 2023.03.02.

A 2007 óta üresen álló gimnázium épülete megrongálódott, és mára szinte teljesen kiürült. Most bentről mutatjuk meg, mi maradt az egykori színvonalas intézményből.

2007 nyara óta áll üresen az egykor nagy népszerűségnek örvendő Kolumbusz Kristóf Humángimnázium , amikor az akkori Gyurcsány-kormány nem adta meg az iskola működéséhez szükséges anyagi forrásokat. Az iskola képtelen volt folytatni a működését ugyanis rengeteg adósságot halmozott fel, így a 2006/2007-es tanévzárón végleg bezárta kapuit. Akkor még azt remélte a tantestület, hogy egyszer majd újra megtelik diákokkal az etyeki iskola, ez azonban nem következett be: az épület immár 16. éve üresen áll – írja a Ripost.

A régi osztálytermekben ma megrongált bútorok és szétszórt oktatási segédletek találhatók  Fotó: Tóth Bence

Mára csak egy romos épület maradt az egykori gimnáziumból

Leszakadt álmennyezet, üresen álló termek, romos folyosók – ez a látvány fogadja azt, aki ellátogat az etyeki Kolumbusz Kristóf Humángimnázium volt épületébe. Az egykori, reformpedagógiát alkalmazó intézmény híres volt egyéni tanítási módszereiről, kis létszámú osztályairól és élménypedagógiájáról. Ilyen volt például az utazóosztály ötlete is, ami azt jelentette, hogy a diákok elutazhattak a tananyag helyszínére, és ott sajátíthatták el az ismeretanyagot, legyen az Törökország, India vagy akár Egyiptom.

Az álomszerű iskolának - ahová mindannyian szívesen jártunk volna - azonban 2007-ben befellegzett. Ekkorra az intézmény annyi adósságot halmozott fel, amit képtelen volt fedezni, az akkori Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány pedig nem tartotta be ígéreteit, miszerint anyagilag segít az iskolán. Az iskola speciális oktatási programja alapból is drágább volt, mint egy önkormányzati intézmény fenntartása, ráadásul az iskola vezetősége a legjobban tanuló diákoknak térítésmentes helyeket biztosított az intézményben.

A magániskolában a gyerekek az általános órákon kívül tanulhattak például divattervezést is  Fotó: Tóth Bence

Az iskola volt igazgatója, Kopcsik István akkor azt nyilatkozta, hogy több tényező együttes hatására voltak kénytelenek bezárni az iskola kapuit, amiben nagy szerepet játszott az is, hogy az akkori állami normatíva a képzési költségeknek csak a 42 százalékát fedezte, ráadásul az "Esély határok nélkül" elnevezésű programért végül nem kapták meg a korábban beígért állami támogatást, miközben elindítottak négy térítésmentes osztályt. Ezzel az iskolának évek alatt százmillió forintot is meghaladó adó- és közüzemi tartozása keletkezett.

Végleg kicsengettek a Kolumbuszból 2007-ben 

Az iskola bezárása után a diákok kénytelenek voltak más intézmény után nézni, a tanárokra azonban nehezebb sors várt. A huszonhat főállású pedagógusból tizennyolcan utcára kerültek. Csak nyolc munkatársat tudtak tovább foglalkoztatni, ugyanis ők öntötték formába és készítették elő kiadásra a Kolumbusz pedagógiai programjait, az elmúlt években rögzített szakmai anyagokat.

A diákok és pedagógusok sokáig reménykedtek benne, hogy az iskola feltámad hamvaiból, az újrakezdéshez azonban azonnali 53 millió forintra, valamint másfél éven át havi 3,5 millió forintra lett volna szüksége az intézménynek. A pedagógusok egészen 2016-ig azon dolgoztak, hogy az iskola megmaradjon eredeti formájában és újra ki tudjanak nyitni, ekkor azonban vandálok törtek be az épületbe, közel 5 millió forintos kárt okozva. Felfeszítették a szekrényeket, szétdobálták a könyveket, a folyosón pedig WC papírt szórtak szét. Ennek és a további betörések eredményét láthatják ma a területre belépők: az egykori iskolának már csak a nyomai fedezhetők fel.

Bár a folyosók és az osztálytermek megmaradtak, üresen állnak, az épület pedig tele van szeméttel és lommal  Fotó: Tóth Bence

"Kísértetház" lett a lepusztult álomgimnáziumból

Az épület egy 4,5 hektáros park közepén helyezkedik el, ami egykor szovjet laktanya volt. Az iskola alapítói megvásárolva az épületet egy igazi álomiskolát tudtak kialakítani, rengeteg zöld területtel, szabadtéri tanteremmel, a laktanyából maradt medencével és egy kültéri színpaddal, mondhatni amfiteátrummal. Mára ebből csupán romok maradtak és az emléke annak, hogy milyen jó lehetett Kolumbuszosnak lenni.

Stábunk kint járt a helyszínen és bejárta az egykori intézményt, hogy megnézze mi maradt mára az egykor fénykorát élő humángimnáziumból.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167756_auto_resized.jpg
origo.hu

Nyilvánosan alázta meg Majkát a felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714394411
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171244_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170498_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714394411
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170219_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714394411
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714394411
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lu7WAsfopw2aPn1A7z71rp-XZYNCtf7UDJLmFvRNxiI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZjNGY1NmMzZTI5OTQ3ZjE5MGY5MzhmMWIyN2ZiODgz.webp
Késelés

Bőnyi gyerekkéselés: megszólalt a szemtanú, ez volt az indok - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó