Óraátállítás

Megvisel az óraátállítás? 10 tipp, hogy megszokd a nyári időszámítást

Z.H.

Létrehozva: 2023.03.26.

Az egyik leghasznosabb módszer a napközbeni fényfürdő, amely boldogsághormont termel a szervezetünkben.

Hivatalosan március 26-án éjszaka kellett egy órával előre tekerni az órákat, ugyanis megkezdődött a nyári időszámítás. A reggeli keléssel még keveseknek volt problémája, hiszen vasárnap azért belefér egy kis lustálkodás. Ám hétfőn már munkanap, így sokan már előre tartanak attól, hogy néhány napig, vagy talán egy hétig is sokkal fáradtabbak, ingerültebbek lesznek a felborult alvásciklus miatt.

Fotó: Pixabay.com

Nos, nekik szeretnénk segíteni 10 praktikával, melyek kiválóan alkalmasak arra, hogy kellemesebben teljenek a napok, ameddig a szervezetünk át nem áll az új időszámításra.

1. Fényfürdő

Ha lehetőségünk van rá, akár ebédidőben is menjünk ki a napra, hiszen egy jó fényfürdő szerotonint termel a szervezetünkben, így a boldogsághormonok segítenek átvészelni ezt a pár napos nehezebb időszakot.

2. Vitaminkúra

Ha csak egy mód van rá, a szintetikus vitaminok helyett fogyasszunk inkább friss primőröket. Már megjelent a retek, de például sárgarépából és más gyümölcsökből kiváló frissítő koktélokat készíthetünk magunknak.

3. Gyalogoljunk minél többet

Bár a kialvatlanság megvisel mindenkit, kiváló módszer lehet a fáradtság leküzdésére, ha kijelölünk magunknak valami olyan napi célt, melyet teljesíteni is tudunk. Ilyen lehet például, hogy nem várunk a buszra, vagy a villamosra, hanem gyalog indulunk el a munkahelyünkre. Vagy éppen haza. A lényeg, hogy lehetőleg napi 10 ezer lépést tegyünk meg, ami kiváló frissítő lehet.

4. Ne liftezzen a vércukrunk

Nagyon nem mindegy, hogy miként táplálkozunk. Vannak olyan ételek, melyek nem engedik meg, vagy legalábbis erősen mérséklik az úgynevezett kajakómát. Nem szabad megengedni, hogy vércukorszintünk drasztikusan leessen, így fogyasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket, mint például a barna rizs, vagy a teljes kiőrlésű kenyér.

5. Reggeli erős mesterséges fény

Számítsunk arra, hogy ha nagyon korán keltünk eddig és már valamennyire világos volt, most még sötét lesz az óraátállítás miatt. Ha ilyenkor valamilyen erős, mesterséges fényforrással vesszük körbe magunkat, az a belső óránkra nagyon jó hatással lesz és a kedvünk is jobbá válik.

6. Ébredés után szauna, vagy váltózuhany

Sokáig ne lustálkodjunk ha reggel csörög az óra, igyekezzünk minél hamarabb kikecmeregni az ágyból. Nagyon hasznos lehet egy szaunával indítani a napot, de ha erre nincs lehetőségünk, a váltózuhany is kiváló "ébresztő" lehet.

7. Relaxáció, akár tibeti hangtállal

Az esti álomba szenderüléshez el kell engednünk a nyomasztó problémákat, ehhez pedig kiváló lehet egy jó relaxációs gyakorlat, vagy éppen a tibeti hangtálak "muzsikájának" hallgatása. Érdemes kipróbálni.

8. Citromfűből készült tea

Az esti lefekvés előtt érdemes készíteni egy jó forró, citromfűből készült teát, amely megnyugtat és ellazít. Csak akkor feküdjünk le, ha már valamennyire álmosnak érezzük magunkat.

9. Kávét már ne igyunk este

Este hat óra után már semmiképpen ne igyunk koffeint tartalmazó italokat. Éberré tesz minket, reggel pedig még keservesebb lesz a felkelés. Emellett a vacsorát is fogyasszuk el 2-3 órával a lefekvés előtt.

10. Lefekvés előtt egy órával kapcsoljuk ki az elektromos kütyüket

Nemcsak a tévénézés, hanem a számítógép, vagy a mobil nyomkodása is káros lehet elalvás előtt, ugyanis az idegrendszert olyan mértékben stimulálja, hogy nem tud ellazulni és a pihenésre koncentrálni. A kék fény pedig akadályozza az alváshoz szükséges melatonin előállítását. Ezért szakemberek azt tanácsolják, hogy elalvás előtt fél órával már ne használjunk semmilyen elektronikus berendezést.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180704_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a magyar hokiszövetség nyilatkozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714599912
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174885_auto_resized.png
metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714599912
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714599912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó